Heracles en de leeuw van Nemea

Heracles en de leeuw van Nemea

HERCULES EN DE LEEUW VAN NEMEA (Acryl op doek)

Eén van de meeste gekende heldendaden die Hercules verrichtte was het verslaan van de leeuw van Nemea. een reusachtig beest dat leefde in de wouden van het Griekse Peloponnesos,
in Argolis.

Het doodde mens en vee waar het ze tegenkwam en maakte de vallei van Nemea onveilig. Niemand kon het monster verslaan omdat het niet door enig wapen gekwetst kon worden.
 De mythologie vertelt dat het beest het kind was van Typhon, geboren uit Echidna. Als eerste krijgt de held de opdracht de leeuw van Nemea te doden en de huid van het dier naar koning
 Eurystheus te brengen.

Volgens de verhalen is de leeuw,
die in de wouden van de Peloponnesos woont, onkwetsbaar voor menselijke wapens. Hercules merkt al snel dat dit klopt. Als hij pijlen op het dier afschiet heeft dit geen enkel effect.
 Vlakbij de leeuw vallen ze krachteloos op de grond. Uiteindelijk weet hij de leeuw van Nemea toch te overwinnen. Herakles springt bovenop het dier en wurgt hem met zijn blote handen.
 Klaar is hij dan nog niet, want hij moet de huid van het dier nog meenemen. Die blijkt echter ondoordringbaar. Hierop gebruikt hij de klauwen van de leeuw om de huid los te krijgen.
 De ondoordringbare huid van deze leeuw gebruikt Herakles vanaf dat moment als harnas en de muil van het dier zet hij op zijn hoofd.

Koning Eurystheus schrikt zich wild als hij Herakles weer ziet. Doodsbang verstopt hij zich in zijn paleis. Voortaan geeft de bange koning zelf geen opdrachten meer aan de held.
 Zijn herauten mogen de berichten voortaan overbrengen.

Tommy Flockman

Tommy Flockman

Suggesties

Lieve Van Thienen
bruno van dycke
Olivier De Pooter
Bjorn Vandenbussche
Pia Timmermans
madey van de Kerkhof
Jan Willem Versteeg
Steffi Marreel
tina stynen
Bruno Ghesquiere
marjan brabants
Jasper De Ridder
Ethan Knops
Christine Marchand
Nele De Mets