Open Call
Art & augmented reality in Het Tuchthuis

Doel van deze open call is om makers te vinden die een divers publiek toegang willen geven tot de verhalen en de architectuur van Het Tuchthuis via digital storytelling en augmented reality. Het project zal gelanceerd worden met een feestelijk publieksmoment in april 2022 en blijvend verankerd worden in het aanbod rond Het Tuchthuis.
Waar: Het Tuchthuis in Vilvoorde
Wanneer: december 2021 – april 2022
Deadline: 21 november 2021
Budget: 800 euro per project
Gezocht
Makers of collectieven uit verschillende disciplines (illustratie, vormgeving, tekst, gaming, video, audio, sculptuur, fotografie, textiel, performance, digital storytelling, 3D-animatie … ).
- Je hebt interesse in een kruisbestuiving tussen jouw werk en digital storytelling via augmented reality.
- Je duikt graag in de geschiedenis, de verhalen en/of de architectuur van uitzonderlijk, cultureel erfgoed en wilt dit onderzoek graag delen met een divers publiek.
- Je hebt zin om dit werk voor een langere periode tentoon te stellen als deel van de projecten rond Het Tuchthuis in Vilvoorde.
Aanbod
- Inhoudelijke, productionele en organisatorische begeleiding.
- Technische implementatie van het werk tot een augmented reality ervaring.
- Budget van 800 euro per project (incl. materiaal).
- Reiskostenvergoeding.
- Je werk wordt voor een langere periode deel van de projecten rond Het Tuchthuis.
Jouw aanvraag
Graag dit aanvraagformulier gebruiken om je aanvraag in te dienen. Op dit formulier antwoord je op de volgende vragen.
• Beschrijf hoe je vanuit jouw praktijk, onderzoek of interesseveld een link kan maken met de verhalen van een oude gevangenis. Dit hoeft nog geen uitgebreid projectvoorstel te zijn, je moet enkel de vertaling maken. Wat zijn jouw plannen/ideeën om dit stuk monumentaal erfgoed open te breken en toegankelijk te maken voor een breed publiek? (max. 500 woorden of video/audio van max. 3 min).
• Een korte introductie van jezelf of je collectief (max. 250 woorden).
• CV (max. 2 pagina’s).
• Online portfolio of overzicht van afgelopen projecten.
• Deadline: 21 november 2021.
De selectie zal gebeuren door een groep professionals uit de kunst - en erfgoedwereld. Tegen 28 november hoor je of je uitgenodigd wordt voor een gesprek dat online plaatsvindt in de eerste week van december.
We moedigen iedereen aan om een aanvraag in te dienen, ongeacht leeftijd, gender, religieuze, etnische, culturele achtergrond, beperking of (kunst)diploma. We selecteren op basis van kwaliteit en toepasbaarheid binnen het project zodat we een krachtige, verhalende tentoonstelling kunnen creëren.
Voor meer informatie over de open call of het project, contacteer vrije.tijd@vilvoorde.be
Meer info
Het Tuchthuis in Vilvoorde is een 18e-eeuwse gevangenis. Oorspronkelijk was het een heropvoedingsgesticht voor landlopers, bedelaars en jonge appelsienendieven; in de volksmond sprak men van ‘de correctie’. Vanaf 1871 werd het een militaire instelling, en dat bleef het voor een dikke 100 jaar. Een deel van Het Tuchthuis werd al gerenoveerd met ruimte voor bedrijven, verenigingen, een museum en een hotel, maar de andere vleugel, de oostvleugel, is nog bijna in de originele staat. Denk aan lange, duistere gangen, traliewerk, kleine cellen, piepende deuren, nauwelijks daglicht, wilde begroeiing, 19e-eeuwse graffiti van getormenteerde gevangenen, de holle echo van voetstappen en veel duiven. Het gebouw kent een uitgebreide geschiedenis van verhalen over dwangarbeid, overbevolking, pyromanie, ontsnappingen en een beroemde architect die van fraude werd beticht. Momenteel kan je Het Tuchthuis enkel bezoeken onder begeleiding (officieel, want het is erg gekend onder urban explorers).
Doel van deze open call is om makers te vinden die een divers publiek toegang willen geven tot de verhalen en de architectuur van Het Tuchthuis via digital storytelling en augmented reality. Het project zal gelanceerd worden met een feestelijk publieksmoment in april 2022 en blijvend verankerd worden in het aanbod rond Het Tuchthuis.
We horen graag van kunstenaars en/of masterstudenten die interesse hebben om geschiedenis te vertalen naar een breder publiek, die niet vies zijn van onderzoek naar de architectuur van een 18e-eeuws gebouw, die anekdotes levend willen maken, die lijsten van gevangenen willen uitpluizen in het Rijksarchief of die in gesprek willen gaan met nabestaanden van mensen die ooit in Het Tuchthuis opgesloten zaten. Dit onderzoek geef je vervolgens vorm in het medium van jouw keuze. Geen zorgen als je geen idee hebt hoe je werk te vertalen naar een AR-ervaring: je wordt zowel technisch als inhoudelijk ondersteund door de curatoren van het project.
Ontwerp: Studio Mast | Website: eps en kaas