Kunstenaar

Annemie Roovers

Annemie Roovers

2980 Zoersel

Van dingen om graag te zien

Ik ben een maker

Dingen

Ik ben er mee omringd

bedolven soms

Zonder mijn dingen

kan ik geen maker zijn

De dingen hebben veel doorstaan

zijn door veel vingers aangeraakt

Ze hebben vorm

kleur en maken soms geluid

Ze ruiken

Ik kan ze voelen

mooi vinden

gebruiken

Ze laten mij niet met rust

Ik maak de dingen vrij

sloop ze

ontneem hun bruikbare betekenis

Ik maker schaaf en schuur

Eens kom jij tevoorschijn

tot leven

in een andere vorm

De nieuwe dingen zijn nutteloos

en wachten

tot de maker en

een kijker

een lezer

een toehoorder

elkaar treffen

Om de dingen graag te zien

Waar kunnen zij elkaar vinden ?

       

                                                  

Mijn allereerste beelden naar levend model maakte ik in IKO, toen nog “de tekenschool” van Hoogstraten genoemd.  Ik verhuisde op 18 jarige leeftijd naar Antwerpen en nam 20 jaar later de creatieve draad weer op tijdens een workshop in de Zoo van Planckendael.  Een Afrikaanse kunstenaar uit het wereldberoemde kunstenaarsdorp Tengenenge leerde mij daar de beginselen van het hakken in serpentijnsteen. Tengenenge betekent “het begin van het begin” en dat was het ook voor mij.  “You chose a stone you feel something and you start”, was de opdracht van de leraar die mij op deze manier aan het werk zette en mij begeleidde bij de technische aspecten van het beeldhouwen.

Ik bleef beelden in serpentijnsteen maken en evolueerde, stapte over naar een bijkomende, maar andere weg. Ik verzamelde materialen allerlei. Meestal doorleefde dingen, spullen met een verhaal, gekregen, gekocht, gevonden.  Ik probeer deze overwegend oude en doorleefde spullen samen te brengen met experimentele technieken om ze creatief om te zetten. Materiaal en “speculatieve” technieken brengen zo mijn nieuwe dingen tot stand. Zo voel ik mij soms een wat stoffige maker in een atelier vol spullen en prullen, iemand die technieken uittest, een maker-alchemist.  Net als de alchemisten van toen transformeer ik. Het hele proces is nooit vooraf duidelijk en gepland, er zijn geen mysterieuze, scheikundige en andere formules. Het eindresultaat is een wedergeboorte, iets nieuws, nieuwe dingen die een thuis kunnen vinden.

Onderweg leer ik. De ervaringen en intuïtieve ingevingen van het moment, de opmerkingen van mensen met de juiste intenties rondom mij, helpen en leiden mij verder.

Mijn nieuwe stijl is wat barok, maar dan luchtiger, minder geladen.  Barok betekent onder andere “onregelmatig gevormd”. Mijn recente werken zijn inderdaad organisch en ruw, komen snel tot stand. Barok betekent ook mensen in vervoering brengen. Vervoering lijkt me te geladen, ik voel meer voor het woord “vervoeling”.

Ik beschilder ook mijn recente werken. Als het materiaal nog nat is, kleur ik het met pigmenten, verf, zand, regenwater, stof uit mijn atelier of tuin. Ik werk snel, voor de grondlaag droog is, net als bij fresco-schilderingen. Na droging vormt alles wat ik gebruikt heb, één geheel.

Wat de vervolgstappen zijn, weet ik niet, maar Ik blijf een maker in een  streven naar meer creatie, naar meer beweging richting creatief klimaat.

Graag voor u gemaakt,

Annemie Roovers,

°Minderhout, 23.06.1958

Annemie Roovers
Annemie Roovers
Annemie Roovers
Annemie Roovers
Annemie Roovers
Annemie Roovers
Annemie Roovers
Annemie Roovers