Maria Blondeel

Maria Blondeel

Maria Blondeel woont en werkt in Sint Amandsberg, België. Ze werd geboren in Halle, Vlaams-Brabant in 1963. Maria is beeldend kunstenaar en fotograaf. Ze is manager van de activiteit 10532 Atelierhuis.

Haar projecten (cfr. BLWDRKland) zijn de uitkomst van een poëtische, experimentele benadering van media en technologie, licht en geluid. Haar blauwdrukken laveren tussen het statuut van relict van performance en autonoom kunstwerk. Ze hebben een dubbele inhoudelijke ondertoon - enerzijds de esthetica van het toeval en anderzijds het schilderkunstig onderzoek van het stilleven.

Maria Blondeel heeft internationaal tentoongesteld onder andere in de Verenigde Staten, Japan en in Europa. Ze was vaak in residentie en verbleef in ACAC, Aomori Contemporary Art Center, Aomori (J, 2000); Spritzenhaus Hamburg (D, 2001); FLACC, Genk (B, 2008); Medienwerk-NRW Düsseldorf (D, 2010); Elektronisches Studio Fachgebiet Audiokommunikation, TU Berlijn (D, 2012); Frans Masereel Centrum, Kasterlee (B, 2013); Isola Comacina (I, 2013). Ze heeft beurzen ontvangen van SmartBE (B), het Vlaams Audiovisueel Fonds (B), de Vlaamse overheid (B), Hansestadt Hamburg (D), Landes Nordrhein-Westfalen (D).

Maria Blondeel was medeoprichtster en curator van Experimental Intermedia Gent met o.a. Phill Niblock (1993-2003). Ze heeft verschillende tentoonstellingen samengesteld en regelmatig gewerkt in de context van kunstenaarsorganisaties en experimental intermedia. Ze werkte samen met componisten Mary Jane Leach, Jerry Hunt, G.W. Raes, Joris De Laet, Johan Vandermaelen, Eric De Visscher, Guy De Bièvre, Michael Vorfeld en Sam Ashley.

9040 Sint-Amandsberg