Open Call

Toon je werk in het Karmelietenklooster (Gent)

Boekhandel Carmelitana organiseert samen met de Paters Karmelieten in Gent een tentoonstelling rond het thema ‘Driekoningen’. De tentoonstelling loopt van 26 november 2024 tot 7 januari 2025 in de mooie pandgangen van het eeuwenoude karmelietenklooster. We zoeken kunstenaars die graag deel willen uitmaken van onze tentoonstelling. Elke discipline (beeldende kunst, toegepaste kunst, poëzie…) en ieders ervaringsniveau is welkom.

De tentoonstelling nodigt de kunstenaar uit tot reflectie en openheid van geest om dit thema vorm te geven. Een voorwaarde is dat men binnen de waardigheid van de Bijbelse traditie blijft.

‘De Driekoningen’ uit het Mattheüs evangelie hoofdstuk 2 vormt het thema. Dit verhaal zit vol symboliek en metaforen voor aspecten van het menselijke en spirituele leven. De Driekoningen of de Drie Wijzen vertegenwoordigen ieder een werelddeel dat toen bekend was en verwijzen naar alle leeftijden. Hun geschenken symboliseren hun erkenning voor Jezus als Koningskind. Jezus krijgt goud, wierook en mirre. Goud is voor zijn aardse koningschap, wierook voor zijn hemelse koningschap en mirre voor zijn menswording.

De ster hoog aan de hemel verwijst naar het goddelijke. De koningen geloofden dat ze door de ster te volgen ‘God’ zouden vinden. Het symboliseert de zoektocht van de mens naar het Goddelijke.

Deadline
15 oktober 2024
Deelname

Deelnemen is gratis, iedere deelnemer mag één kunstwerk indienen. De kunstenaars zorgen zelf voor het vervoer en de installatie. De basisveiligheidsvoorwaarden zijn voldaan maar een verzekering wordt niet voorzien.

De kunstenaar kan zijn werk verkopen als daar interesse voor is. Indien er werken verkocht worden gaat er 10% van de verkoopprijs naar de organisatie. Je staat zelf in voor de afhandeling van de verkoop.

Bezorg onderstaande info ten laatste op 15 oktober 2024 aan boekhandel@carmelitana.be:
• Je contactgegevens (naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer)
• Een woordje over jezelf (ervaringen, inspiraties, wat voor werk)
• Foto’s van max. één werk: de titel, grootte, het medium en de prijs.
• Eventuele website of instagram.
Je krijgt ten laatste op 20 oktober antwoord of je geselecteerd bent of niet.