Sticky Moment M-01/2022

Sticky Moment M-01/2022

Idriz Jossa komt uit de wereld van de mode en werkt in zijn sculpturen meestal met textiel, dit is dus een directe natuurlijke verwijzing naar zijn modeverleden. Net als toen hij mode maakte en trendsetter was met een aantal gehypte eigen collecties, o.a. ‘New Beat Fashion’, ‘Zapp’ en ’Clochard de Luxe’, voelt hij de tijdsgeest sterk aan. Maar, vroeger kleedde Idriz de mens, nu ontleedt hij hen! Dit is wat sterk tot uiting komt in zijn modellen. Zijn sculpturen noemt hij modellen, vanwege zijn modeverleden.

Sinds een aantal jaren transformeert hij zijn ideeën naar sculpturen, na kleding voor hem enkel een ander soort drager, maar als engagement streeft hij in zijn oeuvre naar hetzelfde bereik. Hij diept op of gaat verder op ons erfgoed, waar nieuwe uitdagingen de spits drijven en in de spotlights staan. De bijtende krachten van modernisering laat hij spreken in zijn werk.

Sculptuur uit de reeks Balance

Start me Up, and let me GOGO

What goes Up, must come Down.

Icarus is een figuur uit de Griekse mythologie, bekend van de vliegtocht met zijn vader Daedalus.

Hoogmoed komt voor de val is het gezegde. We zoeken allemaal naar een soort balans in de wereld. Wat is het evenwicht, het midden, niet te hoog of niet te laag?! En wat is normaal, deze vraag kan je je eigenlijk wel stellen wat is nog normaal vandaag de dag!?

Sticky Moment M-01/2022

‘Sticky moment’ vertaling: plakkerig moment, een gevoel, Idriz verwijst naar dat waar we het liefst zijn in het leven.

Wandelende takken geven het gevoel van steltlopers te zijn, Idriz wil hier een nieuwe menselijke ontdekte soort voorstellen.

Figuur welke een evenwicht zoekt met vleugels, gemaakt uit linnen. Net als Icarus, die te hoog vloog en hierdoor zijn vleugels verbrandde heeft deze figuur ook de tand des tijds doorstaan door zijn evenwicht te zoeken in het leven. Deze figuur zoekt een evenwicht, niet te hoog of te laag, gelijk een koorddanser, maar hier met vleugels te hanteren, welke bestaan uit gehavende doorleefde linnen vleugels.

Materiaal: polyester, hout, linnen, metaal, kneedhout. Afmetingen: 60 x 80 cm, 2022.

2022
60 x 80 cm.
Idriz Jossa

Idriz Jossa

Suggesties

Natali Antonovich
Tijs Van Nieuwenhuysen
karel van schoote
Tijs Van Nieuwenhuysen
Henk Vandenbroele
Tijs Van Nieuwenhuysen
Natali Antonovich
- Artiest met een A van Artistiek -
Floris Betrouw
erwin vaes
- Artiest met een A van Artistiek -
Marc Peeters