Aan de slag met de MAS Kruithofcollectie

10 000 dingen, 160 dozen. Dingen die anderen doorgaans niet bewaren, dat verzamelde de Belgische filosoof Jaap Kruithof (1929-2009). Wil jij met de voorwerpen van 1 of meer dozen nieuwe creaties maken?

Na zijn overlijden nam het MAS de collectie van Jaap Kruithof in huis. In 2018 werd de waarde van de collectie onderzocht en een plan uitgeschreven. Het MAS zal 5.000 dingen, dus 80 dozen, opnemen als museumcollectie. De 5.000 andere dingen biedt het MAS aan als grondstof voor de toekomst, dus voor nieuw gebruik.

De inspiratiebron voor deze upcycling is Jaap Kruithof zelf. Bewaren had altijd een dubbele betekenis voor de filosoof. Kruithof pleitte voor bewaren, niet om het oude te verheerlijken, maar omdat we “moeten hergebruiken in plaats van weggooien. ….  de natuur moet in zichzelf de mogelijkheid behouden om de schade die haar door de mens wordt berokkend, ongedaan te maken.”  (Kruithof, Bewaren, 1992)

Het MAS zoekt:

  • Organisaties of mensen die met de voorwerpen van 1 of meer dozen nieuwe creaties maken en zo het wegwerpen ervan tegengaan. De stukken worden grondstof voor nieuwe dingen of krijgen een nieuw gebruik.
    Bekijk het overzicht van de dozen en een groepsfoto van hun inhoud :https://search.mas.be/searchprofiles/run/842/collect 

Het MAS vraagt:

  • dat je een plan van één, of maximaal twee pagina’s indient waarin je jezelf voorstelt en jouw projectidee lanceert.
  • dat je communiceert over je realisatie op de MAS Kruithof blog, als inspiratie voor de toekomst: https://www.mas.be/nl/kruithof 
  • dat je de voorwerpen van de Collectie Jaap Kruithof allemaal hergebruikt. Het is niet de bedoeling dat je ze verkoopt of weggooit.

Projecten die inwoners van Antwerpen betrekken hebben een streepje voor.

Praktisch:

  • Wie eerst komt, eerst maalt. Diegene die ons als eerste mailt en beantwoordt aan de criteria, krijgt de eerste keuze. Het MAS kan niet garanderen dat de gewenste dozen nog ter beschikking zijn.
  • Je maakt je keuze op doosniveau. Met andere woorden: je neemt een of meerdere volledige dozen mee.

Meer informatie:

https://www.mas.be/nl/kruithof 
​cathy.pelgrims@antwerpen.be 
03 338 44 80

Organisator
MAS