Gebroken Schoonheid na borstkanker

Gebroken Schoonheid na borstkanker

het project

Gebroken Schoonheid, of de zoektocht naar de schoonheid & de aanvaarding van het eigen lichaam zoals het is na kanker. Miranda kwam tijdens mijn expo ‘40aine’ met een wel zeer speciaal verzoek.

Dit leidde tot het project dat Miranda en Luc ‘gebroken schoonheid’ gedoopt hebben. De schoonheid hiervan naar voren te brengen in haar beschadiging was de opdracht. Een hele eer en een blijk van onvoorwaardelijk vertrouwen.

Maar hoe begin je aan zo’n opdracht; naaktfotografie is niet echt iets wat ik wilde doen omdat het zo snel ‘gratuit’, ‘ordinair’ en kitsch kan worden. Daarenboven hadden we slechts 7 maanden de tijd om het project uit te schrijven, vorm te geven, uit te werken, te realiseren én een tentoonstelling te organiseren.

doelstelling

In de eerse plaats is het doel van dit fotoproject Miranda te helpen haar eigen lichaam en vooral haar aangetaste borst terug te accepteren.

Tweede doel: Daarnaast hopen Luc & Miranda via de tentoonstelling andere vrouwen te sensibiliseren, te inspireren en moed te geven om zelf ook op zoek te gaan naar acceptatie van hun eigen ‘gebroken’ schoonheid.

Het Japanse begrip ‘Wabi-Sabi’ is voor mij een fantastisch concept dat ik al jaren gebruik in alles wat ik doe en waarvoor geen echt equivalent bestaat in het Nederlands... ‘perfecte imperfectie’ komt nog het best in de buurt. Een gebroken object wordt bv. niet weggegooid, maar hersteld met gouden naden om het een nieuw en zelfs mooier leven terug te geven. Net zoals Luc & Miranda met dit fotoproject willen bereiken.

Sinds de lancering van dit project heb ik de eer gehad om nog twee andere vrouwen te mogen fotograferen.

Zij werden geïnspireerd door de Kracht van Miranda om ook hun verborgen schoonheid vast te laten leggen.

L. mocht ik 3 dagen voor haar borstamputatie fotograferen

zodat ze - wanneer ze daar nood aan heeft - kan terugkijken.

De foto’s werden afgeleverd in een doosje zodat ze niet

onverwacht geconfronteerd kan worden met de foto’s en deze dus enkel ‘bewust’ kan bekijken wanneer zij er klaar voor is.

2021
Luc Van Malderen

Luc Van Malderen

Suggestions

Luc Van Malderen
Luc Van Malderen
Luc Van Malderen
Luc Van Malderen
Luc Van Malderen
Luc Van Malderen
Luc Van Malderen
Luc Van Malderen