Artist

Marc Goddefroy

Marc Goddefroy

9050 Gentbrugge

Beeldende kunst als ethische, morele betrokkenheid
Studie van het onzichtbare, niet voor de winst

Muziek moet gehoord worden, beeldende kunst gezien … intimiteit, moraliteit en ethiek, schoonheid en troost zijn de fundamenten.

In september 2016 stopte ik alle andere beroepsactiviteiten om mij volledig aan mijn werk te wijden, om vrij en betekenisvol diepte in haar ware betekenis te creëren met beeldende taal als gereedschap. Een menswaardige, zingevende, eenvoudige arbeid, werken in het ‘glokaal’ bedrijf ‘dromen en gedachten’ dat ik op 1 februari 2023 als onafhankelijk professioneel beeldend kunstenaar officieel heb opgericht.

Een leven als ambacht, een trage schilder en tekenaar, genietend van de dagen in een klein atelier en van de paar maanden per jaar werken in het zuiden van Europa. In vrede met kunst, participerend aan een wereld waarin ik hoop mijn werken regelmatig te kunnen tonen, en ze de vleugels te kunnen geven om hun werk te doen in de publieke ruimte. Om uit te vliegen naar de zintuigen en de harten, de toeschouwer uit te nodigen tot verwondering en stilte zodat zij/hij de echte wereld tot zich hoort spreken als medeschepper van het werk; om betekenis te geven aan het werk en het een bestaan te geven; om na te denken over, en te sensibiliseren voor verandering in een samenleving die meer en meer ontmenselijkt, systemisch, materieel/moreel/financieel knechtend, politiek verziekt en soms beangstigend aanvoelt: beeldende kunst als een ethische en morele betrokkenheid waarvan de eenvoudige schoonheid in zichzelf voldoende is.

Over mijn werk:

  • Geometrie van het hart in de taal van de zintuigen.
  • ‘Het pad van de kunst is als het vissen van de maan uit de vijver.’ (Chinese wijsheid)
  • ‘Ik wil mensen daarheen brengen waar ze hun menselijkheid weer kunnen ervaren.’ (Mark Rothko)
  • ‘Intimiteit is de ziel van alle grote kunst, gepaard aan kracht en ontvankelijkheid’ (Paula Modersohn-Becker)
  • 'Kunst is een reis die het aankomststation niet kent.’ (Marisa Merz)
  • ‘C’est le spectateur qui fait le tableau.’ (Marcel Duchamps)
  • Ware liefde is voor altijd.

Meer info en bio: https://www.marcgoddefroy.com