Bart Persoons

Bart Persoons

 Bart Persoons
°1967
°Leuven

Ik stel u graag “The Little People” voor .  Ze vertellen het verhaal van op zoek zijn naar, weggaan, thuiskomen, zich verstoppen of zich tonen.  Het verhaal van het individu in de massa, van de drukte en veelheid aan stimuli in onze 24/7 samenleving, van de mensen in een vluchtelingenstroom. Maar ook een verhaal van samen zijn, geconnecteerd, samenlevend in communities, gekenmerkt door een verrijkende diversiteit.

Veelheid. Iedereen ervaart het. Elke dag opnieuw.
De veelheid in onze samenleving, de drukte die ons leven binnensluipt.

Tijd nemen om die veelheid weg te duwen, teruggaan naar de essentie, naar de eenvoud, naar de rust, het individu -daar ligt mijn inspiratie. Canvassen en olieverf mijn enige compagnons. De rust vond ik in mijn kunstatelier, het “alleen” zijn in mijn ruimte. 
Het middel is mijn paletmes en de uiting vond ik in de verticale, gekleurde streep.

Door de jaren heen werd het concept van  “The Little People” verder geabstraheerd: steeds dichter bij de kern, steeds minder ballast. Het uiteindelijke werk toont een veelheid aan verticale streepjes.  Een veelheid waar ik van wegvlucht maar waar niet aan te ontsnappen valt.  De veelheid én drukte maakt immers deel uit van onze samenleving. Enkel filters kunnen de drukte onderdrukken.  Zwart en wit vormen de filters in mijn werk. Olieverf is mijn medium, een traag medium in een snel evoluerende omgeving. De “impasto” techniek brengt beweging en leven in mijn werk.

3071 Erps-Kwerps