Brigitte De Vuyst

Brigitte De Vuyst

Wie ben ik?

De tekendrang die ik als kind in me had, is altijd ergens blijven sluimeren. Deze drang was ondergesneeuwd doordat ik andere keuzes maakte, andere wegen insloeg. In 2002 zette ik daarom de stap naar de academie, de eerste stap want ik heb nooit eerder kunstonderwijs gevolgd. Ik herontdekte mezelf, het tekentalent dat ik als kind toonde, werd opnieuw aangewakkerd. Ik vond mezelf terug, wie ik ben, wat tekenen en schilderen voor mij betekent .

Tekenen en schilderen, dat ben ik. Het vervolmaakt me, geeft me zelfvertrouwen, voldoening. Het is een passie geworden, een deel van mezelf dat ik niet meer kan negeren. Het creëren, het verwerken van beelden, van indrukken, het geraakt worden door een beeld, door een situatie is constant aanwezig. Ik laat me enerzijds leiden door deze indrukken, ik schilder en teken waar ik op een bepaald moment behoefte aan heb. Anderzijds zijn er ook indrukken, beelden die jaren broeden in mijn hoofd, die zich vormen, even bovenkomen en weer verdwijnen. Vroeg of laat, op het gepaste moment komen deze terug in een beeldend werk.

Het is een weerspiegeling geworden van wie ik momenteel ben en hoe ik door het leven ga. Mijn werk is dan ook direct en snel. Het gekozen materiaal is navenant. Houtskool, acrylverf en aquarel zijn mijn favoriete materialen. Aquarel is de moeilijkste techniek en de meest ondergewaardeerde. Dit materiaal is zo verrassend, onvoorspelbaar en daarom zo fascinerend. Dit medium past bij mijn persoonlijkheid, namelijk uitgedaagd worden om mezelf steeds te overstijgen. 

De laatste jaren denk ik meer en meer na -naast het verwerken van impressies- wat ik de kijker wil vertellen en wat ik wil overbrengen. Ik daag mezelf uit om mijn werk zodanig te benaderen zodat de kijker aan het denken wordt gezet. Het is al te makkelijk als de kijker vraagt: 'wat is dat?', om daar als kunstenaar  een antwoord op te geven. Neen, bedenk zelf maar eens wat je te zien krijgt...

9931 Oostwinkel