Eefje Van den Brande

Eefje Van den Brande

Eefje wil via haar kunstwerken mens en natuur samenbrengen. Ze doet dit op een speelse manier. Haar fantasiedieren en -planten worden, dynamisch en kleurrijk weergegeven. Hier en daar verschijnt er een menselijke figuur of wezen. 

In haar werken wil ze vrijheid geven aan de dieren. Een wereld voor hen creëren waar ze zichzelf mogen zijn. Maar de dieren, zoals wij die kennen, zijn vaak ver te zoeken in haar werk, zoals in de natuur. Dit komt omdat ze wil spelen met het beeld. Hierbij maakt ze gebruik van diverse technieken om een bevreemdend effect te verkrijgen. 
In 1990 begon Eefje op haar 12 jaar met een opleiding in de kunsten en geeft tot op de dag van vandaag les op de academie. Tekenen en schilderen zijn  twee media die je steeds terugziet in haar werken. Daar waar haar beelden een heel proces van verandering hebben doorstaan, is emotie steeds de rode draad in haar werk. Inkt, acryl-en olieverf werken het beste voor haar om dit te tonen. De inkt op een gedroogde laag van acrylverf zorgt voor een pareidolie, die ze dan bewerkt met olieverf. De kleuren worden afgewisseld: de ene keer kleurrijk, de andere keer donker. De figuren hebben een hele transformatie ondergaan. In de dynamiek van haar penseelstreken is ze steeds op zoek naar de grens van herkenbaarheid. Een monsterlijk wezen of een combinatie van dier en mens. Zo geeft Eefje vorm aan de misvorming en krijgt het beeld een surrealistische toets. Een metamorfose van de underdog naar vrijheid om zo een boodschap te sturen naar haar medemens.  De dynamische, kleurrijke penseelstreken en slingers zijn een verwijzing naar de energie waar wij allemaal deel van uitmaken, van het grotere geheel. Wij zijn allemaal verbonden met elkaar, de natuur, de dieren, de mensen.

Naast het tekenen en schilderen werkt Eefje ook met video. Zoals schilderijen uit lagen bestaan, zijn video's dat ook. Door een schilderij met een video te combineren gaat ze een stapje verder. Hier krijgt het dier een andere identiteit en dynamiek, doordat er wordt gespeeld met vorm, kleur, beweging en geluid. 

www.eefjevandenbrande.com

instagram: eefjevandenbrande.art

facebook: Eefje Van den Brande - Art

3550 Heusden-Zolder