Eefje Van den Brande

Eefje Van den Brande

Eefje Van den Brande vertrekt in haar schilderijen steeds vanuit een inktvlek waarop ze haar fantasie loslaat. Ze wil spelen met het beeld waarbij diverse technieken en gelaagdheden aan te pas komen. Een mix van ecoline, acryl-en olieverf zorgen steeds voor verrassende resultaten.

De ene keer werkt Eefje met felle kleuren en de andere keer met donkere. Emotie is dan ook de rode draad doorheen haar oeuvre. Daar waar ze vroeger verwrongen lichamen en kleurrijke dieren of wezens schilderde, lijken ze in haar reeksen van 2020 samen te komen in fantasiefiguren. Om deze beelden weer te geven gaat ze de uitdaging aan met zichzelf. Hoe vreemder hoe fascinerender. Wat eerst herkenbaar lijkt, blijkt dat bij nader inzien niet te zijn.

Eefje wil de psyché van zichzelf als kunstenaar in vraag stellen. Ze werkt hierbij met series die haar gevoelens van die ene periode uitdrukken. Ze stelt zichzelf dan ook steeds verschillende vragen bij het eindresultaat. Wat ging er bewust of onbewust in haar om, of wat heeft het onderbewuste in haar naar boven gebracht?

Doorheen de jaren wisselen mensen, dieren, fantasiewezens en ook zelfportretten elkaar af. De figuren lijken een hele transformatie te ondergaan. Wanneer Eefje schildert is ze steeds op zoek naar de grens van herkenbaarheid in de figuur. Zo geeft de kunstenares vorm aan de misvorming en krijgt het beeld een surrealistische toets. 

www.eefjevandenbrande.com

instagram: eefjevandenbrande.art

facebook: Eefje Van den Brande - Art

3550 Heusden-Zolder