Erik Vanspauwen

Erik Vanspauwen

 

Mijn naam is Erik Vanspauwen. In het voormalige Sint-Jansziekenhuis van Genk zag ik op 17 mei 1968 het levenslicht. Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik in Beverst doorgebracht. Na mijn middelbare opleiding tot technisch tekenaar, volgde ik de opleiding vrije grafiek in het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs in Hasselt, waar ik in 1991 afstudeerde.

Mijn passie is altijd tweeledig geweest. Enerzijds is er de liefde voor de schilderkunst en anderzijds voor elektronische muziek.

Na mijn opleiding tot graficus heb ik een jaar heel intensief geschilderd en geëxposeerd. In die periode groeide ook de interesse voor elektronische muziek. Het project Ian Van Dahl bracht een onverhoopt succes met zich mee, met diverse hits zoals Castles in the sky, Will I, Reason en Try. Het schilderen verdween hierdoor voor een hele periode naar de achtergrond.

Ik ben me er van bewust dat de digitalisering van de maatschappij tal van mogelijkheden biedt, maar ze heeft er ook voor gezorgd dat ik het unieke en authentieke werk in de schilderkunst weer veel meer ben gaan waarderen. De meest geavanceerde computerprogramma’s bieden tal van creatieve mogelijkheden, maar slagen er niet in een origineel te creëren, hooguit een degelijke reproductie.