Evy Toye

Evy Toye

De schilderijen van Evy Toye staan bekend om hun unieke stijl die enige verwarring bij de kijker teweeg brengt. De afwezige aanwezigheid is een leidraad die bij de architecturale doch organische werken een belangrijke rol speelt. De dualiteit van het strakke architecturale en de ongestructureerde organische beleving zorgt ervoor dat de kijker een kader krijgt en tegelijk moet loslaten wat hij denkt te weten.

“De schilderijen geven een reflectie van de maatschappij en tijd waarin we nu leven. Het laat ons terugkeren naar de essentie van het “ik” in de ruimte. In deze tijd zoeken we meer dan anders de verbinding met de andere, maar dit komt op een helling te staan. We moeten op zoek gaan naar de verbinding met onszelf. De afwezige aanwezigheid geeft ons de vrijheid dit zelf te kiezen en zet de kijker aan tot zelfreflectie.”

Evy Toye probeert doorheen haar kunst een verhaal te vertellen die door de kijker verschillend geïnterpreteerd kan worden. De levendige kleuren en de gebruikte technieken in haar werken creëren een bepaalde energie in het beeld en brengen bij de kijker een zekere onduidelijkheid waardoor die elk voor zichzelf een verhaal kan ontdekken.

“Verwarring en weten, loslaten en vasthouden, strak architecturaal met een organische beweging.“

Al in haar kinderjaren voelde Evy Toye dat tekenen en schilderen een taal was om de wereld rondom haar beter te begrijpen. Zij volgde de opleiding Beeldende Kunsten aan het VTI te Kortrijk. Na een parcours als keramiste hervond zij haar passie voor het schilderen aan het Kunstacademie AHA! te Harelbeke.

In 2019 won zij met het schilderwerk Coupé de prijs Beeldende Kunst Georges d’Heedene van de gemeente Zulte. In 2020 werd zij geselecteerd voor de open call Belgicart van Centre for Fine Arts Bozar.