Joëlle Dubois

Joëlle Dubois

Na haar bachelor opleiding illustratie studeerde Joëlle in 2015 af als Master in de Vrije Kunsten aan LUCA School of Arts in Gent. Naast een illustratie opleiding bij UCA (University of the Creative Arts, Engeland) volgde ze ook een cursus keramiek aan Hanyang University te Seoul, Zuid-Korea. Naast het tekenen en schetsen op papier werkt ze voornamelijk figuratief met acrylverf op houten panelen van verschillende formaten. Vervolgens werkt ze haar schilderijen af met een laag epoxyhars. 

Joëlle maakt zowel vrij werk als in opdracht voor kranten, tijdschriften, culturele centra, etc. Tot nu toe onderzocht ze de impact van sociale media, zonder daar uitdrukkelijk kritiek op te leveren. Binnen haar werk observeert Joëlle Dubois (ongewoon) menselijke gedrag in haar omgeving en geïnspireerd door de continue stroom van foto’s en filmpjes op het internet confronteert ze de kijker met expliciete taferelen uit de privésfeer. Aan de hand van speelse, geïmproviseerde composities vat ze zowel de overvloed als het vluchtige karakter van deze beelden. Als full-time beeldend kunstenaar behandeld Joëlle thema’s als gender, seksualiteit en fetisjisme. Er is een eerste anekdotische aanzet in de taferelen maar de verdere verhaallijn wordt aan de toeschouwer overgelaten. 

Met dit werk bouwde ze alreeds een mooie carrière op. Dubois toonde na haar afstudeerjaar haar werk in de Sint-Lukasgalerie tijdens Jonge Kunstenaars 2015, en in 2016 werd ze geselecteerd voor de “Prijs van de vrienden van het S.M.A.K./Coming people 2016" en won de Publieksprijs, in 2017 ontving ze een eervolle vermelding bij de “Gaverprijs”. Sinds 2018 werkt ze als beeldend kunstenaar bij zowel Thomas Rehbein Gallery (Keulen) als bij Bruthaus Gallery (Waregem).  In samenwerking met Thomas Rehbein Gallery exposeerde ze in 2019 met een solo tentoonstelling op Art Cologne om vervolgens in Februari 2020 een soloshow op te stellen. Met Bruthaus Gallery exposeerde ze o.a. met een solo-duo tentoonstelling op Art Rotterdam in februari 2020. Van 2018 tot 2020 exposeerde Joëlle ook in o.a. M2 Gallery (Londen), Arcade Art Gallery (Taiwan), Mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek), Grassi Museum (DE), NAK (Neuer Aachener Kunstverein), etc. en werd ze opgenomen in de jaarlijkse kunstveiling van o.a. Museum Dhont-Dhaenens. Haar werk is daarbij opgenomen in verschillende private collecties. Bovendien won ze in 2019 een MIA en een Redbull Elektropedia Music Award voor 'Best Artwork' (Zandoli-Charlotte Adigéry)