Katrien Pandelaers

Katrien Pandelaers

Ik ben licentiaat vertaler Frans en Spaans van opleiding en heb ook een master na master behaald in de Internationale Politiek en Diplomatie. Als jongere wilde ik de wereld rondreizen en koos daarom deze twee wereldtalen. De wereldpolitiek heeft me ook altijd heel erg geboeid. Ik lees nog regelmatig geschiedkundige, filosofische of meer politiek gerichte boeken en artikels.

Maar om echt tot rust te komen, zit ik toch het liefst met mijn handen (en gedachten) in de klei!

Als kind volgde ik samen met een vriendin keramiekworkshops. We vonden dit zo leuk dat mijn ouders ons tuinhuis als atelier voor ons inrichtten. Hier zaten we samen uren te kletsen en te kleien, zij maakte vooral dingen aan de draaischijf en ik bouwde ook toen al voornamelijk beelden, vazen, kommen met de hand op. We stookten vaak raku en pit-fire. Wat een onbezonnen tijd hadden we toen!

Later volgde ik keramiekworkshops in De Cirkel in Brasschaat en na mijn studies, ben ik les gaan volgen aan de Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Hier leerde ik nog beter observeren en ontdekte ik de sponsachtige vormen. Ik experimenteerde er ook veel met texturen.

Toen mijn dochtertje 2 jaar oud was, ben ik opnieuw naar de academie gegaan, maar deze keer in Hoogstraten. Daar leerde ik draaien en werd er heel sterk gefocust op het ontwerpen van zowel kunstobjecten als gebruiksgoed. We kregen tekenles, maakten mallen in gips en leerden glazuren maken.

De combinatie van administratief medewerkster, mama van jonge kinderen en avondschool volgen was niet evident. Ik stopte dan ook met de lessen en begon mijn eigen atelier in te richten. Thuis probeerde ik heel wat dingen uit, maakte dingen die ik al lang eens wou maken en werkte verder aan mijn geliefde thema’s: sponsdieren en texturen.

Nu ben ik keramiste van beroep. Terwijl mijn kinderen op school zijn, werk ik in mijn atelier aan mijn eigen projecten. Ik geef zowel workshops thuis als bij Atelier-K! van keramiste Katja Van Breedam.

Mijn atelier werd al gauw te klein. We zijn bezig met de uitbreiding van het atelier zodat ik er op een confortabele manier 5 à 6 cursisten kan ontvangen. In de zomer gaan workshops vaak door in de tuin.