Kunstenaar

Luc Leye

Luc Leye

Leven en werk

Nieuwpoort ° 19 november 1956. Beroepshalve meer dan 40 jaar lang werkzaam geweest bij (als milieuambtenaar) stad Nieuwpoort. Sinds december 2017 op rust.

WAK

Alles begon met de inschrijving bij de Nieuwpoortse afdeling van de Westhoek Academie Koksijde voor het volgen van 2 jaar ‘initiatie’ lessen. Daar werd kennis gemaakt met zowat het gehele artistieke aanbod, gaande van schilderen, werken met klei, wol, hout, scheppen van papier… Daarna moest gekozen worden voor een hoofdrichting (5 jaar). Ik schreef me in voor ‘monumentale schilderkunst’ later hervormd tot ‘schilderklas 2’. De laatste twee jaar werd als bijkomend atelier gekozen voor ‘grafiek’. Het studiejaar (2018-19) was het einde van deze studeercyclus. Vervolgens werd ingeschreven in de (vijfjarige) cursus ‘Cross Over’ met als combinatie ‘schilderklas 2 en vrije grafiek’.

Naar aanleiding van diverse klassen tentoonstellingen werden oa. deelgenomen aan exposities in ’Ster der Zee’ (2012, 2016 en 2018) en in het park kasteel Beauvoorde Veurne (2013).

Geselecteerd werk in brochure ‘Kom van dat dak af’ WAK Koksijde (2016-2017)

Andere tentoonstellingen

Sinds 2014 (ieder jaar) geselecteerd voor het project ‘Cabin Art’ ingericht door cultuurdienst Koksijde (dit is een unieke expositie waarbij kunstenaars hun werk presenteren op een strandcabine op de zeedijk). ‘Etalage art’ te Nieuwpoort (zomer 2014) naar aanleiding van herdenkingsjaar WO 1. Sinds 2009 (tot 2019) ieder jaar deelgenomen aan het project ‘Week van de Amateurkunsten’ te Nieuwpoort. Deelname (met installatie) aan project ‘Vreemde vogels’ te Lo-Reninge (2016) naar aanleiding van de deelname van diverse nationaliteiten bij de Westerse troepen tijdens WO 1. Deelname (met installatie) aan project ‘Buik vol van afval’ in het Provinciaal centrum ‘De Nachtegaal’ te De Panne (2016) over de plastiekvervuiling in de Noordzee. Project bloembak beschildering nav project ‘Groen inrichting kaaiplein’ (2018) Nieuwpoort. Geselecteerd werk cultuurprijs culturele raad Nieuwpoort met als thema stripverhalen. Geselecteerd werk cultuurprijs culturele raad Nieuwpoort met als thema ‘Chaos’ (november 2019)

Inspiratiebronnen

Werken met milieu en natuur was mijn beroep, maar het is ook altijd een passie geweest. Ik probeer via de ‘kunst’ een boodschap mee te geven, liefst op een ludieke manier”. Ik verzamel daarom nogal wat. Mensen noemen dit afvalmateriaal en dat is het doorgaans ook wel, maar ik probeer daar nog iets mee aan te vangen. Dit heeft als gevolg dat ik nogal wat spullen bijeen verzameld heb, en de berg groeit. Ik breng alles samen in een aparte ruimte thuis. Dit ligt daar dan te wachten tot het moment dat ik tijd, zin en inspiratie heb om er iets zinvols mee te doen tegen een volgende tentoonstelling.” In mijn kunstcreaties en installaties is er meestal een link met ‘groen en de natuur’. Het liefst wordt driedimensionaal gewerkt, soms in MDF, karton of wegwerpspullen. De visie op mens, milieu, omgeving, natuur, en dus ook op wat er met de natuur wordt aangericht is daarbij een terugkerende boodschap

Mijn lichtende voorbeelden zijn:

Jimmie Durham (leeft in Berlijn). Deze in de VS geboren kunstenaar vestigde zich in 1994 definitief in Europa, na een turbulente periode waarin hij zijn artistieke praktijk afwisselde met een activistisch bestaan in de Amerikaans-Indiaanse beweging.

Paul Bogaers (geboren in Nederland 1961) Academie voor Beeldende Vorming, Tilburg (1979-1984)