M.R. Ecke

M.R. Ecke

 
Als beeldend serieel kunstenaar ontwikkel ik eindeloze reeksen over naïef gevormde hersenspinsels. Deze gedachtegangen keren steeds terug naar de essentie van ons bestaan; we worden geboren om te sterven en de mensheid is het enige zoog of roofdier die hun eigen soort op zo veel mogelijk verschillende manieren aanvalt, vermoord, terroriseert, boycot, ...
 
Door de harde, lugubere realiteit in pure, simplistische, ietwat kinderlijke lijnen te vatten, wordt de barrière tussen mijn (soms vreemd vergaande) hersenspinsels en de toeschouwer verkleint.
 
Aangetrokken door deze oprecht eenvoudige tekeningen ontdekt de glimlachende toeschouwer de onwezenlijke harde wereld waarin wij ons bevinden.
 
Alhoewel mijn onderzoek,sinds kindertijd, ontstaan is bij de Holocaust, is dit een uitgangspunt en geen ijk-of eindpunt. De onbevattelijke, gruwelijke, geïndustrialiseerde genocide van ontelbare individuen is in heel mijn denken binnengesijpeld en leidt onopvallend met behulp van de onconventionele kleurencirkel*, die ik overnam van de classificatie in de nazi concentratiekampen, doorheen al mijn werk.
 
In 2015 ondernam ik mijn noodzakelijke, individuele pelgrimstocht langsheen negen nazi-concentratiekampen, de ondraaglijkheid van ons bestaan is dragelijker geworden door deze tocht. De behoefte om mijn gedachtegangen te uiten, kreeg een vastomlijnde, ongecompliceerde vorm en laat mij toe om steeds verder verbindingen te vinden om in reeksen vast te leggen.
 
Als mens moeten we durven aanvaarden/berusten dat de categorisering beul-slachtoffer-toeschouwer ons allen aanbelangd en in elk van ons schuilt, afhankelijk van de dimensies tijd en plaats uit het ene zich boven het andere. Wij zijn uit velerlei facetten opgebouwd maar één systeem/geheel verbindt ons allen in deze gespletenheid.
 
*
M.R.Ecke,2019

9000 Gent