Myrjam De Keyser

Myrjam De Keyser

Werkzaam als oogarts volgde Myrjam een aquarelcursus na enkele pijnlijke breuken. Eerst was dat een vechten tegen het materiaal en het onverwachte mengen van de kleuren, maar geleidelijk kwam de vrijheid van loslaten en werd juist het onverwachte het spannendste.

‘Voor mij is het kleurverloop van een aquarel representatief voor het leven.

Ik vertrek van een kleur, van een sfeer die ik wil oproepen. Maar de kleuren vermengen zich en lopen alle richtingen uit. Ze vormen tinten en afbuigingen die ik niet voorzien, noch gewild heb. Mijn opdracht is dan ook om daar toch weer iets moois van te maken.

In het leven gaat het net zo; je vertrekt van een plan, je maakt een aanzet. Maar de zaken lopen anders dan gedacht. Dingen gebeuren rond en aan je en je hebt er geen vat op. Zaken presenteren zich aan je die je niet echt gewild noch verwacht hebt en het enige dat je kunt doen, is met wat je gegeven wordt, toch weer iets moois maken.

Met aquarel heb je ook geen tweede kans. Of het goed of slecht gaat, je moet verder, je kunt niet corrigeren. En je moet nog vrij snel beslissen ook, voordat je blad droog is want dan lukt er niets meer. In het leven moet je ook steeds vooruit, je kunt niet terug. Soms moet je snel beslissen, zonder echt te weten waar je uitkomt. Dus ja, aquarel lijkt erg op het leven zelf.’

Tentoonstellingen:

3-27 februari 2022: Nobody and friends galerij, Volkstraat 62-64, Antwerpen

2-17 april 2022: Tentoonstelling door artsen, Bleekstraat 7, Mechelen 

2610 Wilrijk