Patrick De Ceuster

Patrick De Ceuster

Sinds hij met de poep eerst werd geboren, wilde Patrick De Ceuster het goedmaken met de wereld en iets moois tonen. Hij begon met digitale kunst nog voor er computers of programma’s bestonden om die te maken. Voor een formele opleiding in de kunst, kreeg hij echter geen toelating van zijn ouders. Hij haalde een master bio ingenieurswetenschappen en vertrok onmiddellijk daarna naar Guatemala voor sociaal cultureel en sociaal artistiek werk rond gemeenschap, cosmovie en rituelen. Toen hij er met een Luxemburgse kunstschilder samenwerkte voelde hij magie en wist hij dat hij ooit ook zou schilderen.

Die dag liet meer dan 15 jaar op zich wachten. Opgroeiende kinderen, het onder-gesubsidieerde sociaal-culturele werk in Vlaanderen en een beklemmende relatie zetten hem vast. Na een traumatische gebeurtenis eind 2012 besloot hij alles achter te laten. Relatie, huis, spullen, job. Alleen de kinderen bleven. Patrick genoot opleidingen in poëzie, verschillende instrumenten, hout- en metaalbewerking, straat theater, fotografie en digitale kunst. Hij begon in 2015 met poëzie, fotoreportages en met het tekenen van intieme portretten in grafiet en houtskool onder de artiestennaam Intvis (INTimate VISuals). Hij sloot zich aan als vrijwillig fotograaf bij Boven De Wolken. Niets van dat alles leek echt te werken om ook als professioneel kunstenaar te starten. Maar op een dag vroeg een buur of hij een brug kon schilderen bij de lokale school met kleurrijke graffiti. Hij sprong in het duister: “natuurlijk kan ik dat”. 

Het begon met een brug die werd omgetoverd in een gigantische boom met zon in de kruin en kleine Mawda eronder op een schommel. Het was magisch. De allereerste keer dat hij iets schilderde. Het vloeide gewoon. Intvis zwom.

Vanaf dat moment zou hij schilderen. Klein of groot. Hij volgde opleidingen schilderen en hoogtewerker en inmiddels schilderde Patrick een van Europa’s grootste portretten, 2000m2 in het centrum van Leuven. Zijn recentste werk was in het kader van het befaamde Track & Trace fotofestival in Kortrijk en sinds begin 2021 werkt Patrick deeltijds bij All About Things, de organisator van o.a. het street art festival “The Crystal Ship” in Oostende.

Zijn kunst is maatschappelijk geëngageerd en bevat veel elementen uit de fotografie. Portretten, scherptediepte, tegenlicht, contrast, reflectie, bewegingsonscherpte. Samenwerking en participatie zijn fundamenteel voor zijn werk.

3001 Heverlee