Rit Verbeelen

Rit Verbeelen

Na een carrière als kostuumontwerpster voor de VRT waar ze onder andere de fantasievolle kostuums ontwierp voor de succesvolle reeks Kulderzipken, keert Rit Verbeelen terug naar haar eerste liefde: tekenen en schilderen. Ze volgde een opleiding schilderen aan de Academia Borsbeek waar ze nu specialiseert in het vormgeven van haar figuratieve interpretaties van het leven.

“Uit de schilderijen van Rit Verbeelen spreekt veel liefde voor de mens. Ze kijkt gebiologeerd naar de huid, naar de vouwen in kleren, naar handen, naar ogen. Soms zijn het portretten, soms groepen van mensen. Maar het lijkt of ze nog dieper kan kijken, naar wat er van binnen gebeurt, naar het ademen van de ziel, naar het zuchten van verlangens. Ze heeft een heel sensitieve blik voor de binnenwereld; die weet ze op een tactiele manier op te roepen in enkele contouren, met diepe kleuren en schuchtere vegen. Het is een herkenbare wereld en tegelijk ook niet: voorbij de horizon van wat je ziet roept Rit Verbeelen vooral je eigen verbeelding wakker en streelt ze met haar penseel jouw voelsprieten.

Ze laat zich inspireren door haar omgeving, is gevoelig voor wat licht en schaduw doen met de blik. Wat ze in een flits heeft gezien fotografeert ze om het vast te kunnen houden en te verwerken in haar schilderijen.

De werken van Rit Verbeelen zijn er niet alleen om naar te kijken, maar ook om stil te worden, naar te luisteren en te voelen.”

 

Luk Van den Dries, Emeritus Professor Theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen

Instagram:   RIT_VERBEELEN

2000 Antwerpen