Sonja Hillen

Sonja Hillen

“Rond textiel, brei- en borduurwerk, hier gebruikt, hangt een sensibele, tactiele zelfs kwetsbare sfeer, vaak in relatie gebracht met het vrouwelijke. Alles samen gaat het om mixed media, waarin huishoudelijke materialen, dicht bij het dagelijkse leven, de boventoon voeren.
Met dit alles heeft het werk een zowel tedere als broze uitstraling, die door de stevige verankering zowel in het ‘stoffelijke’ als het ‘nuchtere’ en ‘tragische’ van het bestaan, nooit flauw of sentimenteel wordt. Integendeel, deze kunst kent een bijzondere aangrijpende resonantie.”(tekst: Daan Van Speybroeck)”

In zowel mijn twee- als driedimensionale werk, gebruik ik textiel in combinatie met tekening en borduurwerk. Het werken met textiel en borduurwerk is mij met de paplepel ingegoten. Toch was het geen bewuste keuze om dit materiaal te gaan gebruiken. Ik ben er langzaam naar toe gegroeid. Uiteindelijk is dit het materiaal waar ik het liefst mee werk. Het werkproces gaat traag. Stap voor stap. Dat vraagt om veel geduld. Het voordeel is dat ik hierdoor ‘de tijd’ heb, om het beeld of mijn idee bij te sturen en de tijd in mijn eigen leven te vertragen.

Mijn werk gaat over dagelijkse beslommeringen, geluk en tegenslag. De dingen die in mijn leven gebeuren en dus ook in andermans leven. Zoals een muzikant haar liedjes schrijft, stel ik me zo voor. Het project waar ik nu mee bezig ben is “To the heartland”. Het gaat over de plek waar ik wil wezen. Het begint bij de oorsprong, bij mijn vader en moeder. Daarna volgt een weg, niet persé chronologisch, langs verschillende zijpaden en plekken. Dat kan letterlijk zijn, maar ook alleen bestaan in mijn hoofd en mijn hart. Zal ik de plek waar ik wil wezen vinden op een locatie waar ik van droom? Of heeft de locatie er niets mee te maken? Zal ik mijn plek ooit vinden en zal mijn zoektocht en project ooit eindigen?
Het is een onzichtbare aanwezigheid van onbestemde weemoed en een zoektocht naar iets waaraan ik geen herinnering hebben. Het is een vorm van heimwee, nostalgie en weemoed met een niet concreet aanwijsbare oorsprong.