Kunstenaar

Camille Baeyens

Camille Baeyens

Ik ben Camille Baeyens (32)uit Gent en “Glas” is de rode draad in mijn leven. Ik ben geboren in een familie van gepassioneerde interieurvormgevers en draag daar tot op de dag van vandaag nog steeds de vruchten van.



In 2013 behaalde ik een Master in de Vrije en Beeldende Kunst aan LUCA school of Arts te Gent . Doorheen deze opleiding specialiseerde ik me voornamelijk in het

werken met glas en keramiek.

Na mijn opleiding in het hoger onderwijs heb ik niet stilgezeten. Het vergt levenslang leren om het materiaal ambachtelijk te beheersen en dit vraagt om constante bijscholing. Zo heb ik opleidingen gevolgd in het volwassenonderwijs bij Syntra West waar ik focuste op basistechnieken glasblazen van sier- en gebruiksvoorwerpen aan de tafelbrander, alsook een opleiding juwelier en- goudsmid. In Antwerpen volgde ik cursussen bij Paja van Dyck om glas en zilver te combineren tot juwelen. Ik was ook lid van een lokale organisatie die zich bezighoud met glaskunst, geleid door de Brugse glasmeester Marcel Vlamynck, die verantwoordelijkheid draagt voor de werkgroep FAGA (free atelier glass art). Deze workshops bieden een waaier aan glastechnieken zoals tafelbrander, fusing, vormsmelten, pâte-de-verre, mallen bouwen en combinaties van vreemde materialen met glas. Ik volgde  regelmatig opleidingen en workshops in de glasstudio van Gent Glas waar ik zelfstandig kon glasblazen onder leiding van de Amerikaanse meesterblazer John Moran en Nederlandse meesterglasblazer Maurice La Rooy. Recent ben ik begonnen met een 3-jarige extra technische opleiding tot Keramist op Syntra West.



De voorbije vijf jaar werk ik onder vast contract bij Monument Group Vandekerckhove nv in Ingelmunster. Zij zijn op dit moment de Belgische pioniers en een veelzijdige ondernemingsgroep voor het restaureren en renoveren van monumenten met kunsthistorische waarde. Ik werk er in de afdeling met expertise in glas-in-lood. Op deze afdeling restaureren / renoveren we glasramen van verschillende monumenten met het hart en oog op het behoud en herstel van de kunsthistorische waarde ervan. Ondanks dat lood ongezond is voor het lichaam, voer ik mijn werk met veel passie en voldoening uit.

“Glas werkt tegen, het is een moeilijke materie om mee te werken en dat is voor mij nog steeds de grootste uitdaging.” Glas is in de eerste plaats enkel bewerkbaar wanneer het heet is. Wanneer glas een hoge temperatuur bereikt wordt het vloeibaar en plastisch. Natuurlijk kan je glas niet met de blote hand gaan manipuleren, maar wel met een aangepaste gereedschapsset. Men brengt vorm en beeld in het glas door te spelen zwaartekracht, luchtdruk, temperatuur, trek -en duwkrachten. Dit symboliseert glas als een levend materiaal. Glas is daarnaast ook een duurzaam materiaal dat gewonnen wordt uit de grondstoffen zand, kalk en soda. Al de deelstappen die men uitvoert om tot het product te komen dagen mij uit om te denken en problemen creatief op te lossen.



Wat mij zo inspireert aan glas is de transparantie of doorzichtigheid van

het materiaal. Deze doorzichtigheid is eigen is aan het materiaal en laat toe om licht te breken. Bij dit verschijnsel veranderen lichtstralen van richting wanneer ze van het ene doorzichtige medium (glas) naar het andere (lucht of water) bewegen. Wit licht bestaat uit een verzameling verschillende golflengtes (of kleuren). Door wit licht te breken, worden deze golflengtes gebundeld in uiteenlopende kleuren. Dit heet dispersie of kleurschifting. In mijn eindverhandeling 'Kleur door Licht" verrichtte ik naast andere zaken onderzoek naar de kleurenleer van Johannes Itten en de lichtleer van Newton.



Mijn doel is om de lokale glaskunst -en het ambacht opnieuw waardering te schenken en in het licht te brengen. Glas is een uniek, hedendaags en alledaags materiaal dat naar mijn opinie meer waardering en erkenning verdient. Mijn missie is om mensen via beeldende en vormgevende glassculpturen opnieuw te verbinden met de krachten van de natuur en om verwondering te wekken voor het alledaags contrast tussen sculptuur en product.



Glas hoeft voor mij niet zuiver functioneel te zijn. Ik probeer de materie te begrijpen door haar breder aspect van speelsheid, robuustheid, duurzaamheid en levendigheid te onderzoeken en dit vorm te geven. Op die wijze wil ik zielen beroeren en hen op een soortgelijke manier naar het materiaal laten kijken.

Camille Baeyens
Camille Baeyens
Camille Baeyens
Camille Baeyens