Kunstenaar

Joke De Pever

Joke De Pever

Joke De Pever is een kunstenaar die woont en werkt in België (°1993). Joke schildert, maakt  foto’s en schrijft kritische bemerkingen over het alledaagse leven. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. Eerder behaalde ze een bachelor in de Toegepaste Psychologie.

Joke maakt ambivalente schilderijen waarin ze op zoek gaat naar ‘ongepaste aantrekkelijkheid’. Ze bevraagt de toeschouwer over schoonheid op een luchtige manier. Haar figuratieve schilderijen zijn danig dicht geschilderd dat de kijker overvallen wordt door informatie. De kunstenaar construeert menselijke figuren in een nieuwe realiteit door delen van het beeld te vergroten, te overdrijven of net te minimaliseren.

Joke vertrekt veelal vanuit een zintuiglijke ervaring. Er ontstaat een kleurrijke sfeer dat leidt tot de constructie van een schilderij. Aan de hand van eigen foto’s creëert ze een nieuwe realiteit waarin debat mogelijk wordt. Ze gaat op zoek naar gendermogelijkheden en beeldt ze uit, op doek, via foto of via het woord.

Elf maanden geleden ben ik mama geworden van een dochtertje. Dat was een ingrijpende en intense gebeurtenis die mijn leven, als mens en als kunstenares helemaal op de kop heeft gezet. In de goede en minder goede zin van het woord. 

Het moederschap heeft mijn ziel geïncarneerd op een manier die onaantastbaar lijkt. Als schilder vind ik dat moeilijk te vatten omdat ik steeds een gevoel wil kunnen vangen en op doek wil zetten. De nood om te schilderen is hoog en nodig doorheen het dagelijkse drukte omdat het schilderen mij tot bewustwording brengt van de intense pijnen bij de bevalling, de enorme vermoeidheid en de onmetelijke opstoten van oxytocine tijdens de borstvoeding. Tegelijkertijd vind ik het zeer moeilijk om te graven naar die emoties en ervaringen. 

https://jokedepever.wordpress.com/

https://www.instagram.com/jokedepever