Kunstenaar

Steven Boers

Steven Boers

2140 Borgerhout

WAT IS SPART?

Steven Boers is een zelfverklaard spartiest, dat wil zeggen een kunstenaar die creëert volgens de 20 regels van HET SPART MANIFEST. Een manifest dat hij zelf schreef en dat nu in boekvorm verkrijgbaar is. 

Het Spart Manifest is een soort zelfhulpboek voor gefrustreerde kunstenaars met tijdsgebrek en faalangst. Het leert je kunst te creëren zonder dat je daar tijd, geld, plaats en relaties voor moet opofferen. Het Spart Manifest helpt om een onverwachte bron van inspiratie aan te boren.

De meeste van zijn spart-werken ontstaan op minder dan een kwartier tijd. Het gaat om opzettelijk ruw, ongepolijst en schijnbaar onafgewerkt figuratief werk met en op goedkoop materiaal zoals vingerverf of wasco op papier en karton. De onderwerpen en titels zijn steeds tongue-in-cheek.

WERK OP DOEK EN PANEEL

Soms neemt Steven Boers echter ook de tijd om meer arbeidsintensieve schilderijen op doek te maken.

Enkele recente werken zijn een ikonostase en een diptiek waarbij de kunstenaar de stijl van Byzantijnse iconen laat clashen met neo-expressionisme. 

PORTRETTEN

In 2020 begon hij met een reeks neo-expressionistische portretten. Steven Boers is gezichtsblind, hij lijdt aan prosopagnosie. Hij probeert zich met deze reeks te trainen in het herkennen van gezichten. De werken ontstaan door pareidolie, waarbij de kunstenaar probeert gezichten te herkennen in verfvlekken. De contouren geeft hij dan weer in fluoverf en oostindische inkt, zodat de gezichten die hij in de vlekken ziet ook zichtbaar worden voor de toeschouwer. 

Steven Boers is artist-in-residence in zijn eigen (sp)Art Gallery De Tong in Borgerhout.

Daarnaast is hij ook actief als muzikant, auteur.

TENTOONSTELLINGEN

- Solotentoonstelling in september 2018 in Galerie De Tong

- Solotentoonstelling in maart 2019 in Galerie De Tong

- Deelname aan groepstentoonstelling abstracte kunst in CC Zwaneberg in december 2018

- Solotentoonstelling "Schoon op papier" in galerie De Tong in september 2019

- tentoonstelling "sPART IV" in Martin van Blerk Gallery in januari 2020