Open Call

Verstript verleden

Het War Heritage Institute (WHI) daagt je uit om een kort stripverhaal in elkaar te boksen met als thema ‘sporen van de oorlog’. Voor jonge kunstenaars van 13 tot 21 jaar.

Verzin je graag verhalen? Zie je tekstballonnen boven de hoofden van de mensen waarmee je praat? Heb je interesse in hoe het was om te leven tijdens de oorlog? Probeerde je ooit al eens met enkele welgemikte potloodlijnen een tekening te maken? Dan is de wedstrijd ‘Verstript verleden’ wellicht iets voor jou. Het War Heritage Institute (WHI) daagt je uit om een kort stripverhaal in elkaar te boksen met als thema ‘sporen van de oorlog’.  

De geschiedenis laat sporen na in ons dagelijks leven. Een straatnaam, een plein, een metrostation, een school… Een verdwaald militair kerkhof midden op het platteland… Een verwoest landschap waar de natuur stilaan haar rechten heet herwonnen… een fort, een loopgraaf… een monument, een gedenkplaat, een gedenkteken of zelfs een museum… familiearchieven of getuigenissen uit het verleden bewaard in een bibliotheek… Al deze sporen kunnen verwijzen naar de Eerste of de Tweede Wereldoorlog of naar andere conflicten, naar personages die zich hebben onderscheiden door hun moed, naar plaatsen die gekenmerkt zijn door gevechten.

Deadline
1 april 2023
Deelname

Deelnemen?
De wedstrijd staat open voor jongeren van 13 tot 21 jaar. Er is geen specifieke institutionele context nodig om deel te nemen: zowel schoolklassen als clubs, initiatieven, jeugdgroepen en individuen kunnen meedoen. 

Stuur het inschrijvingsformulier, te vinden op www.warheritage.be ingevuld terug naar reservation@whi.be en dat ten laatste op 1 april 2023. De stripverhalen moeten opgestuurd worden voor 28 april en dat op papier ofwel digitaal.

Wat kan je winnen?
Onder andere een toegangskaart tot alle sites van het WHI of goodies aangeboden door onze partners. De laureaten uit elke categorie worden bovendien uitgenodigd voor een officiële prijsuitreiking in Brussel. Ze winnen bovendien een reis waarbij alle onkosten betaald worden door de organisatie (traject, overnachting, maaltijden en excursies), en waaraan de winnaars uit Frankrijk en Duitsland eveneens deelnemen.

Op het programma: taalspelletjes, workshops, excursies (bezoek aan militaire begraafplaats, concentratiekamp Struthof, Europese wijk en stad Straatsburg) en onvergetelijke ontspanningsmomenten.