PuurKunst: twaalf kunstenaars in hartje Brugge

Van keramiek over sculptuur tot schilderijen en textiel: van 30 juni tot 3 augustus word je getrakteerd op het werk van twaalf verschillende kunstenaars in de Brugse Garemijnzaal. De reden? Een eerste tentoonstelling van PuurKunst. Jolien Roos, fotografe en samen met haar vader Marc Roos oprichter van het initiatief, vertelt je over het traject in aanloop naar deze inspirerende expo.

Wat kun je zien tijdens PuurKunst? 
Jolien
: “Vijf dagen lang toont deze expo het werk van een diverse groep kunstenaars uit verschillende disciplines. Onder hen ook twee kunstenaars uit Nederland. Hoe divers deze creatieve bende ook is, ze hebben allemaal hun liefde voor kunst gemeen. Een bezoek aan de expo neemt je mee in de boeiende kunstwerken en verhalen van de twaalf kunstenaars.
Dit is de eerste editie van PuurKunst. De belangstelling die we tot nu toe ontvingen is groot, dus een tweede editie is zeker niet uitgesloten. Voor ons is het een zeer boeiend en leerrijk proces geweest. We zijn nu erg benieuwd naar de opkomst tijdens de tentoonstelling en hopen boeiende mensen te leren kennen.” 

Hoe kwam het idee rond de expo tot stand?
Jolien
: “PuurKunst is een initiatief van mijn vader Marc Roos en mezelf. Mijn vader is keramist en heeft ondertussen al heel wat tentoonstellingen op zijn palmares staan. In het verleden organiseerde hij al eens een groepstentoonstelling en hield hier goede herinneringen aan over. Hij wilde zo'n groepstentoonstelling graag herhalen. Zelf ben ik fotografe en ging als kind steeds mee naar zijn tentoonstellingen. Ik hield van de sfeer, de selectie van het werk, de presentatie van werken, de interactie met de medekunstenaars en de bezoekers. Ik twijfelde dus niet lang toen ik de vraag kreeg om samen met hem een groepstentoonstelling te organiseren.” 

Waarom kunstenaars zoeken via een open call?  
Jolien
: “Het leuke is dat je zo nieuwe kunstenaars leert kennen. We wilden ons zo veel mogelijk laten verrassen door een breed scala aan disciplines. Door een open call te doen, bereikten we heel diverse geïnteresseerden. En omdat we met PuurKunst zowel de interactie tussen de kunstenaar en bezoeker, als de interactie tussen kunstenaars onderling willen bevorderen, leek het ons fijner om een groep mensen samen te brengen die elkaar (nog) niet kent.” 

Hoe verliep het opstellen van de open call?  
Jolien
: “We maakten vrijwel meteen een Instagram- en Facebookpagina aan voor PuurKunst, hierop deelden we info rond onze open call. Deze posts werden gedeeld op onze persoonlijke accounts en leidden vanaf dan hun eigen leven. Om meer bereik te hebben, en ook kunstenaars aan te spreken waarmee we geen directe connectie hebben, deelden we onze open call ook via Beeld. De aanmaak van de open call op dit platform verliep heel vlot. Bij de aanvragen was het ook duidelijk dat een groot aandeel van de geïnteresseerden onze open call op Beeld had gevonden.” 

Welk soort kunstenaars zochten jullie? 
Jolien
: “Vanaf het begin was het duidelijk, we wilden een affiche creëren met een divers aanbod aan kunstenaars en disciplines die samen één geheel vormen. Dankzij de vele inzendingen die we ontvingen, zijn we hierin ook geslaagd.”
 
Hoe selecteerden jullie de kunstenaars dan?
Jolien
: “We ontvingen heel wat inzendingen, meer dan waar we initieel op durfden hopen. Onverwacht ontvingen we zelfs enkele aanmeldingen uit Nederland. Na het afsluiten van de open call planden we een selectiedag in. Op voorhand gingen we elk afzonderlijk door alle inzendingen. Het niveau van de inzendingen lag hoog en dat maakte de selectie er niet makkelijker op. Na heel wat gepuzzel kwamen we tot 10 kunstenaars wiens werk zeer divers is maar toch een mooi geheel vormt. Jammer genoeg waren er ook kunstenaars met zeer mooi werk die we niet in de selectie konden opnemen. Wie weet, komen zij in een volgende editie aan bod…” 

Hebben jullie de kunstenaars op voorhand ook ontmoet? 
Jolien
: “Ja, na onze finale selectie organiseerden we een online meeting met de geselecteerden. Hierin leerden de kunstenaars elkaar kort al even kennen en bezorgden we hen meer informatie over de tentoonstelling. Leuk om te zien dat na de eerste meeting enkele connecties gelegd werden tussen kunstenaars. Van april tot en met juni bezocht ik enkele kunstenaars in hun atelier. Het was zeer boeiend om alle verhalen achter de kunstwerken en kunstenaars te leren kennen en even te mogen vertoeven in hun creatieve plek. Ondertussen portretteerde ik enkele kunstenaars en details van de werken, om de kijker te triggeren om onze tentoonstelling te bezoeken. Per kunstenaar vind je op onze Instagram en Facebook-pagina een teaser terug.  
 

Benieuwd naar meer? Ontdek het werk van deze 12 kunstenaars dan zeker tijdens de tentoonstelling PuurKunst in de Garemijnzaal in Brugge van zaterdag 30 juli tot en met woensdag 3 augustus, steeds doorlopend open van 10 tot 18u.  
De toegang is gratis. 
 
Met keramieken Morphen en Tripods van Ecchie (Eddy Van Meulebroeck), de sculpturen van Brecht Bossuyt, de schilderkunst op zeildoek van Anne-Will Lufting, de figuratieve schilderijen van Walter Dermul, de mixed media mindmaps van Ellen Nauwynck, de kleurrijke schilderijen van ‘Be Dear’ (Sigrid Bedeer), de mixed media van Josefien Bouwknegt, de metaalsculpturen van Stefaan Schreel, het textiel en kinetisch werk van Mileen Malbrain, de meditatie landschappen van Kelly Willems en uiteraard ook de keramiek van Marc Roos en fotografie van Jolien Roos. 

Facebook - Instagram