Van open call tot sterke expo: K.L.8 toont de weg

Hoe werkt zo’n open call, welke sterke momenten levert het op en waar liggen de uitdagingen? Dilum Coppens van K.L.8 loodst je door het proces.

Onder de noemer K.L.8 stellen Dilum Coppens, Sandra Meilūnaitė en Yanniek Marien sinds 2019 hun atelier en aangrenzende ruimte in Brussel open en tonen in spannende expo’s jonge, verse kunst. Ze gebruiken daarvoor open calls, die ze telkens ophangen aan een weldoordacht thema. 

De open calls van K.L.8. bereiken heel wat internationale kunstenaars, maar ook de Brusselse kunstscene vormt een aandachtspunt.

Dilum: ‘Er zijn heel wat jonge kunstinitiatieven in Brussel, maar vaak werken die heel lokaal en blijven ze binnen hun netwerk. Je ziet vaak hoe dezelfde namen op dezelfde plaatsen blijven opduiken. Het is moeilijk om daar als buitenstaander een plaats in te nemen. Wij zien K.L.8 als een andere, extra mogelijkheid om in Brussel jonge kunst te tonen. Er is een circuit van kunstenaars die gemakkelijk worden opgepikt. 

"Open calls zien wij als een heel nuttige manier om kunstenaars te bereiken die uitstekend werk maken, maar, om uiteenlopende redenen, niet meteen toegang vinden tot toonplekken."

Dilum Coppens, K.L.8