Koraal

Koraal

Eva Urkens over Koraal:

"Ik was erg onder de indruk bij het zien van enkele natuurdocumentaires over onze planeet. Met name over de opwarming van de aarde en zijn desastreuze impact op alle levende organismen. Kilometerslange koraalriffen die ooit zo flamboyant in kleur en vorm de oceanen sierden liggen er nu bij als spooksteden, zonder kleur, zonder bewoners.  

Mijn concept: koraal nabootsen met lichaamsdelen. In tegenstelling tot de diverse kleuren van een gezond koraalrif heeft dit werk eerder een eentonig palet. De ledematen zijn die van modellen met stereotiepe westerse schoonheidsidealen. Dat schoonheidsbeeld is zo eentonig en geprogrammeerd dat uniek zijn kansloos is. Dankzij sociale media krijgen ons leven en wijzelf een prachtige ‘eenheidsworstfilter’. Het gebruik van fallussen boven hersenen, want de illusie van mannelijke superioriteit zit verankerd in onze samenleving.  

Dit werk is geen aanklacht, geen veroordeling of geen betoog om het helemaal anders te doen, eerder een observatie net als bij een documentaire."   

2020
52x75
Eva Urkens

Eva Urkens

Suggesties

Henk Vandenbroele
Dominique Cambon
Natali Antonovich
Natali Antonovich
Natali Antonovich
Marc Peeters
Germana Tack
Femke Vindevogel
Dominique Cambon