Sacra conversazione

Sacra conversazione

Sacra conversazione

Twee op elkaar gestapelde statafels voorzien van een gouden hoes zijn de blikvanger in de installatie van het kunstenaars duo Jadot & Barbier. Iedereen kent de hoge tafels wel waar genodigden aan praten tijdens een receptie, feest of plechtigheid. Deze meubelstukken vormen de basis voor werkelijke gesprekken maar veel vaker nog voor oppervlakkig getater.

In de kunst bestaat er een genre dat als ‘Conversation piece’ of ‘babbelstuk’ benoemd wordt: een informeel groepsportret waar personen met elkaar in gesprek zijn of zich met elkaar onderhouden. Het ‘babbelstuk’ vindt zijn oorsprong echter in de Sacra conversazione - Italiaans voor ‘heilig gesprek’. Het is een compositievorm waarin de Madonna met kind in het gezelschap met een of twee heiligen is geplaatst en met hen lijkt te praten.

Jadot & Barbier realiseren met hun totaalinstallatie een abstractie op het genre en spelen in op het ritueel van het terug vergulden van het Mariabeeld op de Onze-Lieve-VrouwKerk in 1946-47 en 1966-67. Voor hen betekent sacraliseren het opzoek gaan het essentiële om los te komen van banaliteit en schijn.

Door de soundscape met een fragment uit de film “La Grande Bellezza” en de ‘Cherubijn-hymne’ van Tsjaikovski ontstaan een meditatieve ruimte.

In de film van Paola Sorrentino is de 65-jarige Jep Gambardella een journalist die in zijn jonge jaren een bekroonde romen schrijft. Na dit vroege succes dompelt het hoofdpersonage zich onder in het mondaine nachtleven van Rome en komt hij nooit tot een tweede roman. Geleidelijk aan raakt hij gedesillusioneerd over de holle pretenties en de lege seks in zijn omgeving en betreurt Jep Gambardella zijn gemiste kansen. In zijn nieuwe levenswending zoekt hij via schoonheid naar het essentiële.

Tekst door Stef Van Bellingen curator van de tentoonstelling Madonna's web.

J&B Jadot & Barbier

J&B Jadot & Barbier

Suggesties

Étienne Beaucoup
Griet Loix
Chantal Coene
Dirk thienpont
Matthias De Wolf
Veerle De Vos
Katleen Daems
Matthieu Claus
M.Marx Marx (Mard Reifferscheidt)
Laurens Kistemaker

#1

Dries Depoortere
Dirk Deridder
Frieda Bollen
Griet Baeyens