Mevrouw Verona daalt de heuvel af

Mevrouw Verona daalt de heuvel af

In september 2007 las ik het boek “Mevrouw Verona daalt de heuvel af” van de Belgische auteur Dimitri Verhulst. Gepakt door het verhaal over de onvoorwaardelijke en eeuwige liefde van Mevrouw Verona, wilde ik dit gevoel omzetten in beelden.

Het boek speelt zich af in het fictieve Waalse dorpje Oucwègne. Een merkwaardige plek waar zelfs een koe het ooit tot burgemeester wist te schoppen en waar ingeblikte haring rustig zeventien jaar op een koper wachtte in het kruidenierswinkeltje.

Mevrouw Verona besluit op een gure februaridag haar woning op de heuvel achter zich te laten. In het besneeuwde dal neemt ze plaats op een bankje, rustig wachtend op haar laatste moment. Al haar gedachten en herinneringen leiden terug naar de gelukkige momenten met haar grote liefde, de veel te vroeg gestorven “Meneer Pottenbakker”.

Voor dit project ben ik bewust op zoek gegaan naar een camera met eigenschappen die mijn filmische aanpak zou versterken, zonder tekort te doen aan de poëzie van het verhaal. De keuze viel op een Chinees apparaatje met een plastic lens en zonder scherpstelmogelijkheden. De Holga camera.

Om de intimiteit van het verhaal te behouden heb ik de foto’s klein afgedrukt en elk in een houten kastje geplaatst. Ook waren er tijdens de expositie willekeurig fragmenten uit het boek te horen.

Met het afstudeerproject “Mevrouw Verona daalt de heuvel af” ben ik in juni 2008 Laureaat Fotokunst geworden aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Hoogstraten.

https://www.ludodekort.nl/mevrouw-verona

Ludo de Kort

Ludo de Kort

Suggesties

Ken Boumans
Leni Steckelbruck
Fabienne Verhulsel
Paul Kenens
marthe verhoest
Joachim Michem
Guy Blockx
Mieke Evenepoel
Sam Timmerman
Nicole Gios
Koen Vlerick
norbert bauwens
Christiaan Dezeure
Rina Sourbron