Mishandelde pagina's

Mishandelde pagina's

Bibliotheekboeken hebben het zwaar te verduren.  Al snel nadat ze in roulatie zijn gebracht, vertonen ze sporen van gebruik.

Hoeken van pagina’s worden bruut omgevouwen en er worden aantekeningen gemaakt met potlood, balpen of stift.  Ook blijven er restanten voedsel achter tussen de pagina’s.  Het zijn maar een paar voorbeelden die Marianne de Zwarte en Ludo de Kort in dit project zijn tegen gekomen.

Voor “Mishandelde pagina’s” hebben ze bijna 500 bibliotheekboeken uit verschillende Europese landen verzameld, gecontroleerd op mishandelingen, voorzichtig uit elkaar gehaald én ingevoerd in een database.

Van de bijna 2400 mishandelde pagina’s die ze daarbij hebben gedocumenteerd, hebben ze weer enkele nieuw ingebonden boeken gemaakt, netjes op volgorde van paginanummer... 

Daarnaast zijn interessante pagina's die de boeken niet hebben gehaald, opgenomen in aantal presentatiemappen.

Ook lijmden ze zeven boeken bladzijde per bladzijde dicht met boekbinderslijm zodat er monumentale blokken zijn ontstaan die aan de muur opgehangen kunnen worden.  De voorkant van elk blok bestaat uit een mishandelde pagina. 

De afgeschreven boeken die in dit project zijn gebruikt zijn gebruikt, kwamen vooral van de Nieuwe Veste | Bibliotheek Breda (NL).

Daarnaast hebben de  kunstenaars waardevolle bijdragen mogen ontvangen van: Theek 5 | Bibliotheek Rijen (NL), Stockholms Stadsbibliotek (SE), Varbergs Bibliotek (SE), Sunne Bibliotek (SE), Dokk1 Biblioteket Aarhus (DK), Zentralbibliothek Düsseldorf (D), Bibliotheek Turnhout (B) en Theek 5 | Bibliotheek Baarle (B)

https://www.ludodekort.nl/mishandelde-paginas

2018
Ludo de Kort

Ludo de Kort

Suggesties