Life is a Game

Life is a Game

Life is a Game, 2019

Het klinkt als een slogan van een rapper, maar tot mijn verbazing werd deze zin al gebezigd rond 1509 door Desiderius Erasmus in zijn boek Lof der Zotheid. Het leven als spel, het kunstwerk nu als knikkerbaan waarbij de knikker op een steen, die is geraapt van het treinspoor, rust en uiteindelijk met rinkelend geluid in het onderaan bungelende Mona Lisa kopje valt.

Als het leven een spel is, kan men deze dan ook winnen? Is er een finish? Op de linkerbovenhoek ligt een kikker te ontspannen of poseert hij? Houd hij zich misschien bezig met deze moeilijke kwestie? Drie metrokaartjes van Parijs, een stad waar de maker van het werk zich graag flanerend door de straten begeeft. Spelend op zoek naar het onbekende.

Het werk is ontstaan door de verwondering die optrad tijdens het lezen van Lof der Zotheid. 'Life is a Game' is een ideologie die vandaag te dag gangbaar lijkt te zijn in onze westerse cultuur. Het idee van maakbaarheid komt daar ook bij kijken. Maar ook risico, het idee van winnen en verliezen. De materialen die gekozen zijn zoals grastapijt en een koffiekopje waar de Mona Lisa op staat afgebeeld dragen ook bij aan de betekenis van het werk. Waarbij het grastapijt staat voor de relatie tussen wat echt is en nep. Een soortgelijke betekenis draagt het koffiekopje ook waarbij er nu een reproductie van het schilderij van Leonardo da Vinci op is weergegeven. Dit werk heeft als doel om de toeschouwer op een speelse manier over deze onderwerpen na te laten denken.

42x92
Maarten Nico

Maarten Nico

Suggesties

"elineveer" Eline Van Eerdenbrugh
Carla Meertens
Camiel Geert Bourgeois
Carlos Vande Neste
martine platteau
Johan Ruys
Quinten De Coene
Koen Vlerick
Kristiaan Neyt
Bruno De Pauw
Luc Van Wanzeele
Mieke Pieters