Over 'Tijd' (serie)

Over 'Tijd' (serie)

De Sokkel ~ The Plinth 

S.M.A.K. Gent - Biënnale van België - 28/01/2022

We ervaren tijd. Maar iets is zoals het lijkt. 

Gemengde techniek op gebruikte theezakjes. 

▪︎Het onbewuste kent geen Tijd 

▪︎Tijd is slechts een illusie ~ Albert Einstein

▪︎Het kost Tijd om niets te begrijpen 

We ervaren tijd. Maar niets is zoals het lijkt. Deze zin deed me stilstaan bij het gegeven 'tijd'. Wat is tijd? 'Tijd is slechts een illusie.', oordeelde Albert Einstein. Heeft hij gelijk? Bibliotheken boeken zouden me misschien helpen om een antwoord te vinden, hoewel vele anderen hier onderzoek naar deden en vanuit een eigen benadering, visie of interpretatie er andere definities aan gaven. Ik laat het in het midden. Een zekerheid is dat ik problemen heb met tijd.

De quote 'Het onbewuste kent geen tijd.' pikte ik op uit een oud psychologisch boekje. Het hield me lang bezig en hoe meer ik erover nadacht, hoe meer het aanvoelde als een waarheid.

De laatste quote 'Het vergt tijd om niets te begrijpen.' bracht me aan het lachen omdat het herkenbaar is. In gedachten stelde ik me hierbij een oneindige cirkel voor.

Ik gaf 'de tijd' weer als streepjes op een oude gevangenismuur of een rotswand op een onbewoond eiland, een visualisatie gebaseerd op wat ik ken vanuit de films. Ik maakte er gehavende documenten van die de tand des tijds hebben doorstaan en omsloot ze in een tijdscapsule. Dode-Zee-rollen noemde iemand het. Mijn verbeelding sprak om deze de oceaan te laten overvaren naar een nieuwe tijd. 

Geselecteerd op basis van dit werk door Galerie Dessers Hasselt, open call @yoc___ , 2022.

Expositie in Pand 108, 'No Sinking Ships', 11/03 - 24/04/2022. 

Afmetingen afzonderlijke werken: 83 x 129 mm - 82 x 128 mm - 83 x 130 mm 

Diplay case 36 x 27 x 11 cm
Tamara De Prest

Tamara De Prest

Suggesties

Marijke Pans
Sophie Depoortere
Sam DENDOOVEN
Gema Albiol Otero
Inge Van Damme
Doris Grieten
Frank Lien
Aris Engel
Koen Vlerick
Steven Dag