50 jaar Wuitensmarsen

Een kunstwerk als symbool voor deze unieke traditie

De Wuitensmarsen staan in Hamme en de regio gekend om de driedaagse wandeltochten in september doorheen de gemeente. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Wuitensmarsen laat het gemeentebestuur een kunstwerk ontwerpen als symbool voor deze unieke traditie.

Wat zijn de Wuitensmarsen?
De Wuitensmarsen staan in Hamme en de regio gekend om de driedaagse wandeltochten in september doorheen de gemeente. Duizenden wandelaars nemen hier jaarlijks aan deel en wandelen uitgestippelde routes langsheen de mooiste troeven van de gemeente. Op een ontspannen manier kunnen zowel eigen inwoners als toeristen kennis maken met de prachtige natuur en monumenten die de gemeente rijk is. De tochten lopen zowel door het centrum als door de deelgemeenten en kunnen op eigen tempo, alleen of in groep afgewandeld worden. Op het einde van de wandeltocht worden de wandelaars verwend met muzikale acts, demonstraties en infostands. De Wuitensmarsen kunnen beschouwd worden als een stukje immaterieel erfgoed, vele generaties hebben hieraan deelgenomen of nemen nog steeds deel. De herinneringen aan duizenden wandelaars en deelnemende militairen uit het hele land staan dan ook in het collectieve Hamse geheugen gegrift.

In 1972 werd de eerste editie van de Wuitensmarsen georganiseerd. Het is dus ondertussen 50 jaar geleden dat de basis gelegd werd voor een traditie waarop vele Hammenaren met nostalgie terug kijken. 

Ben jij een kunstenaar en heb je interesse om hier aan deel te nemen? 
Om elke Hamse kunstenaar of elke kunstenaar met een band met Hamme de kans te geven om een ontwerp in te sturen, werd er beslist om hiervoor een wedstrijd uit te schrijven. 
Een jury, samengesteld uit personen uit de kunstwereld, is verantwoordelijk voor de beoordeling van de inzendingen. Het kunstwerk zal een plaats krijgen aan de nieuwe bibliotheek op het Marktplein, vlakbij de creatieve campus.

Deadline: 14 maart 2021

Voorwaarden en reglement: https://www.hamme.be/wuitensmarsen-kunstwerk-50-jaar-reglement-wedstrijd

Deadline
14 maart 2021