Biënnale Natura Inspiratus 2022

Stel je kandidaat en wie weet word je 1 van de 50 kunstenaars die 5 maanden lang tentoonstelt voor 100 000 bezoekers. We nodigen je tijdens dit project uit om een kunstwerk te maken geïnspireerd op een specifieke plek in Plantentuin Meise én hier ook te exposeren! Ben je een kunstenaar 50+ en gepassioneerd door kunst en natuur?! Stel je dan kandidaat!

Wanneer, hoe, wat?
Van 1 mei tot 30 september 2022 organiseren Plantentuin Meise en het Artistiek Huis van FedOS vzw voor de derde maal een expo kunst 50+. Op verschillende locaties in Plantentuin Meise, binnen én buiten, worden voor een periode van 5 maanden allerlei kunstdisciplines tentoongesteld. 50 kunstenaars 50+ (of kunstencollectieven) worden uitgedaagd om een kunstwerk te maken voor een specifieke plek in de Plantentuin Meise. Deze plekken worden aan de hand van een kunstroute doorheen de tuin met elkaar verbonden. De kunstroute zal bestaan uit verschillende kleine wandellussen. Dit geeft de mogelijkheid aan bezoekers om één lange of enkele korte routes te bekijken.

Concept
Je krijgt als kunstenaar (of kunstenaarscollectief) 50+ de kans om in dit schitterend kader jouw talent te tonen aan 100 000 bezoekers! Je laat je inspireren door die specifieke locatie in Plantentuin Meise. Je vertrekt vanuit deze locatie voor de creatie van een nieuw werk. Natuur en kunst worden volledig op elkaar afgestemd. Enkel nieuw werk wordt tentoongesteld op de plek waarvoor het gemaakt is: dat is dé sterkte van dit concept. Om dit te realiseren geven we je de nodige tijd en begeleiding. Alles kan en mag: installaties van groot naar klein, beeldhouwwerk, schilderijen, keramiek, textiel, fotografie, … van een megagroot kunstwerk in openlucht tot een kleine intieme wonderkamer in de toren.
De Biënnale Natura Inspiratus 2022 is niet langer een wedstrijd maar een traject, een ervaring. Hierbij krijg je de ruimte om jezelf uit te dagen, te groeien, je grenzen te verleggen als kunstenaar en gezien te worden … en hoe!

Het traject bestaat uit 3 fasen gevolgd door de realisatie van de kunstroute. De jury zal bepalen of je geselecteerd wordt en opvolgen tijdens de verschillende fasen. Met dit traject willen we iedereen de kans geven om ondersteuning te verkrijgen bij het ontplooien van zijn kwaliteiten en vaardigheden én een kwaliteitsvol resultaat te garanderen.

Stap 1: kandidaatstelling – tot en met 31 juli 2021
Je stelt je kandidaat voor het traject door je portfolio in te dienen. Zie verder voor concrete informatie. Op basis van je portfolio zal een jury je al dan niet selecteren om deel uit te maken van het traject. Na de selectie ontvang je concrete informatie i.v.m. de volgende fase.
Stap 2: Ontwerpfase – vanaf september 2021
Je bent geselecteerd om de uitdaging aan te gaan. Tijdens deze fase maak je kennis met de locaties en worden deze toegewezen. Je baseert je op de locatie om een ontwerp uit te werken en in te dienen. Dezelfde jury zal de ontwerpen onderzoeken naar haalbaarheid en toepasbaarheid en indien nodig in overleg met de kunstenaar bijsturen. Zo blijft de link met het thema en de praktische haalbaarheid gegarandeerd.
Stap 3: Realisatiefase – tot 31 maart 2022
Tijd om het ontwerp te realiseren. Om je goed te kunnen ondersteunen en de mogelijkheden op elkaar af te stemmen, brengen we graag een (of meerdere) bezoekje(s) aan je atelier. We onderzoeken samen hoe je ontwerp het best afgestemd wordt op de locatie en binnen het thema. Zo kom je tot een finalisering van je ontwerp.
Het Artistiek Huis staat in nauw contact om je proces op te volgen. Je kan bij ons terecht voor allerlei vragen en we houden je op de hoogte i.v.m. praktische mogelijkheden of belemmeringen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen van de andere kunstenaars. Zo werken we samen naar een succesvol eindresultaat toe.

Praktische informatie
1. Wie mag deelnemen?
Iedere kunstenaar ouder dan 50 jaar en intergenerationele kunstenaarscollectieven.
2. Welke disciplines zijn toegelaten?
De wedstrijd staat open voor plastische kunstenaars, zowel 2D als 3D. Hou er rekening mee dat als de plek die je wordt toegewezen in openlucht is, het werk onderhevig is aan de weersomstandigheden en de seizoenen.
3. Inschrijving
Inschrijven kan tot en met 31 juli.
Je schrijft je in door je contactgegevens door te geven via het inschrijvingsformulier.
Je inschrijving is pas volledig als je je cv en portfolio in PDF mailt naar naturainspiratus@fedos.be.

Deadline
31 juli 2021