Mieke Van Den Ouweland

Mieke Van Den Ouweland

Mieke Van Den Ouweland [1969] studeerde plastische kunsten [Sint-Lucas] en enkele jaren vrije grafiek [KASK]. Ze sloeg daarna een commerciëlere richting in. Sindsdien is Mieke meer dan 25 jaar grafisch ontwerper. Momenteel ruilt ze de grafische wereld meer en meer in voor de beeldende kunsten, haar oorspronkelijke passie.
 
Met het project "road-kill creatures" zoekt Mieke door middel van kleur, textuur en compositie niet alleen een vorm van aangename schoonheid en rust, maar tast ze ook de grenzen af tussen het schone en het afkeerwekkende. 
Met beelden van kadavers probeert ze verwarring te scheppen tussen gruwelijk realisme en abstracte kunst, met als doel dat de schoonheid overblijft.
 
De werken zijn ontstaan vanuit een vorm van onmacht. Tegen het menselijke egoïsme en tegen de snelheid. Tegen de gelatenheid, dat we roadkill collateral damage zijn gaan vinden.  
______________________________________________________________________________

 
“And I wonder if any of the road-kill creatures actually wanted to die and threw themselves beneath the speeding wheels. A lethargic swallow who couldn't bear the prospect of flying all the way back to Africa again. An insomniac hedgehog who couldn't stand the thought of lying awake all winter with no one to talk to.”
Sara Baume, Spill Simmer Falter Wither
______________________________________________________________________________
 

9940 Evergem