Sven Boel

Sven Boel

Sven Boel (°1985, Sint Niklaas, woont en werkt in Gent) behaalde in 2012 zijn master diploma beeldhouwkunst aan de KASK. Sven boetseert, manipuleert materie en vorm en experimenteert met kleuren om zo de taal die hij dagelijks hoort te kunnen begrijpen en te kunnen plaatsen. De beweging tussen taal en beeld – beeld en taal.

Omdat hij taal niet goed begrijpt, bedenkt Sven er beelden bij. Als beelddenker beweegt hij zich in en om het beeld. Zijn sculpturen zijn fysiek geworden denkprocessen bij het horen van een gesprek, van een woord of van een uitdrukking.

Binnen zijn werkproces staat in de eerste plaats de verheerlijking van het concept ‘spontaniteit’ centraal. Een manier van werken die vertrekt vanuit de gestiek, het gebaar. Ten tweede is er aandacht voor materie. Het gebruik van traditionele materialen en procedé’s ten opzicht van hedendaagse materialen. Ten derde is de fascinatie voor de kunstgeschiedenis niet weg te denken. Al van kinds af duikt hij in boeken en tijdschriften om te kijken naar prenten van oude en nieuwe meesters. Als laatste is het gebruik van kleur onmisbaar in zijn werkproces. Zo omvat zijn werk een uitgesproken plastische stijl dat rijk is aan bronnen die van buitenaf komen.

Het zijn sculpturen, totems van woorden die in de ruimte geplaatst worden, die gevoelens van humor en herkenning oproepen, op het kruispunt van taal, improvisatie, vorm -en kleurcompositie.