Kunstenaar

Stijn De Pourcq
Mijn werk bestaat uit mixed media sculpturen met voornamelijk dierlijke materialen: skeletten, botten, gemummificeerde dieren, verwerkte en vervormde lichamen. Soms sacraal, soms speels, soms macaber. Noem het een onconventionele vorm van taxidermie.
Ik zie schoonheid in de dood en maak haar tot werkmateriaal. Soms laat ik haar in al haar eenvoud zien, soms geef ik er een nieuwe vorm aan.
Een groot deel van mijn praktijk bestaat uit een langzaam proces van materiaalverwerving en -bewerking. Het verzamelen, schoonmaken en conserveren kan maanden tot jaren duren. Tegelijk blijf ik de technieken verder ontwikkelen. Bewaring en experiment gaan voor mij hand in hand: de dood is een proces dat ik niet volledig wil controleren.
Of ik nu vertrek vanuit het materiaal of als maker een idee vertaal naar sculptuur, is niet altijd duidelijk. Wel duidelijk is dat daarna de dialoog met het materiaal begint. Een proces van contrast zoeken, experimenteren, tijd ermee doorbrengen, loslaten en terugkeren. Achteraf is dat proces ongrijpbaar, de herinnering eraan vervaagt, alsof het nooit heeft plaatsgevonden.
Terugkerende thema’s in mijn werk: de breekbaarheid van het leven, het verlangen naar onthechting, gevangen emoties...
Daarnaast zie ik een polariserende wereld waarin samenhang en verbinding in verval zijn. Dit komt vooral tot uiting in mijn recentere werk, waar ik honderden vergelijkbare of verwante botjes en diertjes samenbreng in een driedimensionale vorm.
Wat ontstaat, is een spanningsveld tussen het organische, het geometrische en de kracht van de verzameling. Precisie en toewijding als een vorm van verzet.
————————————————————————————————————————
Stijn De Pourcq groeide op in en rond Ronse. Vervolgens studeerde hij psychologie en criminologie in Gent en nu woont hij aan de oevers van de Leie te Drongen. Hij werkte jaren als circusartiest – voetbaljongleur.
Uit poppenonderdelen, elektronische componenten, een lamshart op sterk water en een stuk boormachine maakte Stijn zijn eerste creatie in 2014.
Ontdek open calls
Word uitgedaagd door heel diverse open calls of verspreid je eigen open call hier.
Vind kunstenaars
Zoek naar kunstenaars in je buurt of naar werk in een specifieke techniek.
Ontwerp: Studio Mast | Website: eps en kaas