Saved from the sea.

Saved from the sea.

Als reactie op het artikel getiteld "Namaak: Aangespoeld op het Strand vanwaar Velen Vluchtelingen de Oversteek Wagen," ontstaat een opvallend kunstwerk, bestaande uit een stapel betonnen reddingsvesten. Dit stuk dient als een aangrijpend commentaar op de gevaarlijke reis die vluchtelingen ondernemen, waarbij de harde realiteit van hun situatie wordt geconfronteerd met de bedrieglijke aard van nepveiligheidsuitrusting.

De betonnen reddingsvesten symboliseert het gewicht van de uitdagingen waarmee vluchtelingen worden geconfronteerd terwijl ze verraderlijke wateren trotseren op zoek naar veiligheid en zekerheid. In tegenstelling tot traditionele reddingsvesten, die zijn ontworpen om individuen drijvend te houden, bieden deze vesten geen echte bescherming. In plaats daarvan dienen ze als een schrijnende herinnering aan de gevaren die schuilen onder het oppervlak voor degenen die proberen te vluchten voor conflict of vervolging.

Geplaatst aan de waterkant, waar golven tegen de kust slaan en de getijden van onzekerheid eb en vloed kennen, spreekt het kunstwerk tot de voortdurende strijd waarmee vluchtelingen worden geconfronteerd terwijl ze turbulente wateren navigeren op zoek naar een beter leven.

Het is een aanklacht tegen de winstgedreven motieven die menselijk lijden voeden.

Uiteindelijk dient het kunstwerk als een krachtig eerbetoon aan de veerkracht en vastberadenheid van vluchtelingen, ondanks de inherente risico's en onrechtvaardigheden waarmee ze worden geconfronteerd. Door kijkers te confronteren met de harde realiteiten van de vluchtelingenervaring, daagt het ons uit om onze eigen medeplichtigheid aan het in stand houden van systemen van ongelijkheid onder ogen te zien en te pleiten voor zinvolle verandering.

2018
Karina Segers

Karina Segers